Отчетите на КТБ са били фалшифицирани и манипулирани. Това потвърди настоящият управител на Българска народна банка Иван Искров пред БНТ. Той призна, че е бил шокиран, когато е видял отчетите на одиторите.

Надявам се, че при падането на банковата тайна ще стане ясно, че нещо е изманипулирано. Ще се види как едно или няколко лица са използвали парите на вложителите, допълни той.

Относно думите му по-рано днес, че наследникът му  трябва да встъпи в длъжност още от 10 юли, той поясни: "Отдавна казвах, че когато политиците са готови да излъчат мой наследник в БНБ, ще подам своята оставка."

По думите му оставката му не била дадена под натиск.

"Вината за КТБ трябва да се търси в нейния мениджмънт. В момента върви разследване дали вина има и "Банков надзор", в него работят изключително добри специалисти", добави Искров. 

Нека да приключи разследването (за КТБ) и тогава да се види дали (управлението на БНБ) "Банков надзор" има вина в случая за КТБ, каза управителят на БНБ.

Искров обобщи, че все пак КТБ е можело да бъде спасена и показа проект за това, който на 14 юли 2014 г. е трябвало да бъде подкрепен от политиците за да отвори КТБ на 21 юли.

От срещата при президента има стенограма, потвърди Искров и каза: "Ако един ден президентът прецени, че трябва да се отвори тази стенограма ще се види кой (от политиците) какви позиции е защитавал."

Според управителят на БНБ е било възможно банката да бъде спасена и даде пример с Португалия, която е приложила предлагания за КТБ подход за своя банка в тежко положение и сега успешно решава своя казус.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg