Радикални мерки -   за това призова главният прокурор Иван Гешев по време на заседанието на правната комисия към Народното събрание, което се провежда в момента. Членовете на комисията ще обсъждат внесения законопроект за мерките при кризисна ситуация.

В предложението са заложени както санкции, така и препоръки и рестрикции. Едни от тях е за напускане на страната и наказателните производства, които към този момент са преустановени. В проекта са заложени и мерките за сигурност в страната – пътуване, работа на обекти, практика на лекари, свобода на движение зад граница и прочие.

По време на комисията присъстват представители на министерството на икономиката и това на правосъдието, както и главният прокурор и заместникът му. Думата поиска Иван Гешев, който категорично заяви, че проектозаконът към днешна дата е неадекватен.

„Времето ни изтича като пясъчен часовник. Последните дни съм обнадежден, но съм сигурен, че ще повторим сценария - Италия. Меко казано сме в извънредно положение, и може да се стигне до военно такова. Ситуацията се променя с часове. Процесите, които текат в момента у нас, са като тези в Италия. „Който пътува в чужбина застраховки да си направи” – безсмислено е. Да се взимат твърди и навременни мерки, защото утре ще е късно.

Аз смятам, че трябва да се вземат радикални мерки, за да не се стигне до сценария Италия. Какво е икономиката без родителите и децата ни? Икономика и държава се възстановяват, но не и животът. Призовавам да се вземат радикални решения, колкото и да са крайни. Ние сме едни от първите в Европа, които въведохме кризисните мерки. Проблемът се решава в началото. Сигурен съм ,че се полагат усилия, но трябва още по-твърди мерки.

Ще дам пример - превози и пътуване в чужбина, пътуване между градовете без причина, пътуване с големи групи – трябва да се премине в режим на военно положение. Прокуратурата категорично издаде препоръки за въвеждане на карантина в Банско. Не ни трябва допълнителни проблеми. Има неща, които не може да кажем от прокуратурата.

В духа на последните изказвания за предстоящи избор - може да се окаже, че няма кой да избират и кой да ни избира. Трябват извънредни, радикални и крайни мерки. Законопроекта е твърде „мек”. Той бе за вчера, но не и за днес. Имаме голям процент застаряващо население и трябват да го опазим. Това е начина за спасяване на нацията”, каза Иван Гешев.  

Той добави, че трябва да се преустановят предлагани услуги, които до вчера са били част от живота ни, но днес могат да застрашат живота ни.

"Да се действа по-радикално, защото няма време", завърши Гешев.  

И към този момент текат дискусиите около представения законопроект.