Към този момент няма заповед, която да забранява посещение на храмове и забрана за служби. Това съобщи на извънредна пресконференция главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов, като призова, все пак хората да бъдат отговорни за здравето си и да не се стига до струпвания в храмовете.  

„Не трябва да посягаме на вярата на всеки един човек. Но вярата е във всеки от нас. И когато човек има нужда да се помоли, може да го направи и вкъщи. Не е нужно да отида в храм”, посочи той. И даде пример с големите магазини, където не трябва да има повече от 30 човека и трябва да се спазва разстояние от 1.5-2 метра между тях. Същите препоръки трябва да се спазват и във всички останали затворени пространства, които не са специално упоменати в разпоредбата на здравния министър.

Гл. комисар Ивайло Иванов отново призова хората да бъдат отговорни.

Всеки, който е извършил престъпление, ще понесе наказателна отговорност. Но в тази ситуация не може страха да е водещ. Основното е в момента е да се загърбят личните противоречия и да бъдем единни, категоричен е той.

Внимавайте, защото престъпниците не спират да мислят какво престъпление да правят. Ние веднага се задействаме щом разберем, че някъде има спекула с цената на лекарствата. “, каза още главният секретар на МВР.

Той коментира и новите телефонни измами, свързани с коронавирус. Той напомни, че няма практика някоя държавна институция да иска средства за лечение на дадено лице по телефона. Така че, когато възрастен човек получи такова обаждане, нека да потърси помощ от близки, да се обади на съседи, на преминаващи патрули.