Повече от две трети се боят за себе си и своите близки във връзка с коронавируса, показва бърз сондаж в 28 страни от водещата световна Асоциация „Галъп интернешънъл“. Три четвърти от анкетираните твърдят, че са готови да жертват дори някои от своите човешки права, ако това ще помогне. Повечето народи застават зад правителствата си в тази битка. В същото време обаче близо половината запитани се съгласяват, че заплахата от коронавируса може и да е преувеличена. Хората по света не знаят какво да очакват в близките седмици – лошо или хубаво – като малко по-ясна в момента изглежда лошата перспектива. Не знаят също дали разпространението на този вирус е нечие умишлено дело, но изглежда вярват, че не е.

Общо 67% споделят, че се боят, че те или техните близки могат да се заразят: 38% декларират, че се страхуват, а 29% признават, че се боят много.

Сред най-спокойните общества остават и немци и швейцарци, както и гражданите на Афганистан – с приблизително равни дялове на страх и кураж. Върховите стойности на боязън, очаквано, са в Италия – общо 90% малко или много се страхуват от заразата. Сходно обаче изглежда положението и в Индонезия.

Положителните оценки за правителствата в изследваните държави са 62%, а отрицателните са 32%. Изглежда, че най-доволни от реакцията на държавната власт са жителите на Австрия с 88%, изразяващи различна степен на одобрение към предприетите от правителството мерки. Следват Индия (83%), Палестина (80%), Нидерландия (79%) и т.н.

Най-недоволни от реакцията на своите правителства по повод коронавируса са в Тайланд – 76% по-скоро или напълно несъгласни с твърдението, че властта им се справя добре в текущата ситуация. Следват Япония с 62% удовлетворени и 23% неудовлетворени, САЩ, където удовлетворените от държавните мерки са 42%, а недоволните са 46% както и Германия – където 47% от анкетираните по-скоро смятат, че държавните мерки са адекватни, но 44% са на обратното мнение.

Удовлетвореността от правителствените мерки явно по-скоро няма връзка с броя на заразените, а с перспективите във всяко едно конкретно общество. Италианското общество, например (72% оценяващи позитивно дейността на правителството си в тази ситуация), е сред най-доволните от мерките на правителството, още по-доволно изглежда австрийското и т.н. Явно в по-засегнати или застрашени страни личи и най-инстинктивна солидарност с правителствените усилия. Влияние, разбира се, оказва и конкретната политическа ситуация във всяка една страна.

Балканските народи са и онези, които в най-голяма степен намират опасността за преувеличена – общо 73% смятат така в Босна и Херцеговина и Северна Македония, в България – 72%. 49% е общата стойност за всичките 28 изследвани страни. Очаквано, на другия полюс са французи, нидерландци, австрийци, италианци – с над 70% мнозинства, които по-скоро не смятат или дори съвсем не смятат, че опасността е преувеличена.

По този въпрос съществена роля явно и играе броят на официално обявените доказано заразени на глава от населението в дадена страна.

Независимо дали вярват в заплахата или не, мнозинството от запитаните по цял свят изразяват ясна готовност да се разделят временно дори с някои от правата си, ако това ще помогне да се спре разпространението на заразата. Общо над 75% от жителите на изследваните държави по цял свят са по-скоро склонни да се лишат от някои свободи докато премине заплахата от Ковид-19.

Най-високи нива на готовност в това отношение показват жителите на Австрия (95%), С. Македония (94%) и Нидерландия (91%).

По този показател, сред страните, попаднали в изследването, има на практика единодушие, с известно изключение на японците (32% готови срещу 49% неготови, а останалите – колебаещи се) и американците (45% готови срещу 38% неготови, а останалите – колебаещи се). И по този индикатор личат културните специфики в японския контекст, продължаващото дълбоко политическо разделение на американското общество, а и може би роля играят и силните демократични традиции в тази страна.

Няма еднозначен отговор на въпроса какво предстои в близкия месец. 39% смятат, че най-лошото по отношение на вируса тепърва идва, а 34% % от запитаните вярват, че най-лошото вече е отминало. Останалите предполагат, че ситуацията ще остане такава, каквато е. 1% не могат да дадат отговор.

Най-големи песимисти са жителите на Обединеното кралство (82% смятат, че най-лошото предстои), но също и жителите на Нидерландия (77%), Франция (70%) и Австрия (68%).

Значително по-оптимистични са жителите на Казахстан (73% вярват, че най-лошото е отминало), Турция (63%), Армения (61%), Индия (60%) и т.н.

Вероятно, роля играят и официалните данни за повечето от тези страни – които показват сравнително нисък брой официални случаи на глава от населението. Явно влияят и конкретни културни специфики.

Най-популярните мерки за ограничаването на заразата в световен мащаб са по-често миене на ръцете, ограничаване на преките социални контакти и използването на дезинфектант за ръце. 9% не са предприели никакви мерки. Процентите надхвърлят сто защото запитаните са давали повече от един отговор.

По-голямата част от запитаните обаче споделят, че не са решени да останат вкъщи. Най-сериозен е техният дял в Турция (89%), Пакистан (80%) и Афганистан (66%).

Медицинските маски и ръкавици се оказват по-малко популярни мерки за предпазване. Това може да е и ефект от това, че тези мерки са по-трудни за осъществяване, от изчерпването им на пазарите в много от страните или пък от недоверието към ефикасността ми. Забелязва се също, че жителите на държавите, в които заплахата се смята за преувеличена, са склонни и в по-малка степен да ползват маски и ръкавици.

По-скоро надделява мнението, че вирусът е естествено появил се. 45% от запитаните споделят това мнение. 32% обаче смятат, че чужда сила или държава умишлено причинява разпространението на заразата. 22% не могат да преценят.

Сред поддръжниците на теорията за умишлена зараза са, например, България (мнозинство от 58% смятащи така), Армения (56%), Македония (53%) и Еквадор (52%).

Жителите на Пакистан (мнозинство от 72% смятащи, че заразата е естествен процес), Германия (59%), Афганистан (58%), Обединеното кралство (58%), Тайланд (58%), САЩ (56%) и т.н. са по-склонни да вярват в естественото зараждане на вируса.

Като че ли личи закономерност – западните демокрации по-малко вярват в теорията че някой е създал и разпространил умишлено вируса.