500 милиона,  са отпуснати от държавата, които ще покрият здравните нужди. Те ще се разпределят между Министерствата на здравеопазването,  на вътрешните работи и на отбраната, съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов интервю по БТВ. Държавата ще разпредели 4,5 милиарда лева, за да покрие щетите, които епидемията от коронавирус нанася на българската икономика.

Мярка , пряко насочена към служители в неплатен отпуск,  е отпускането на безлихвен заем от 1 500 лева. Те ще бъдат отпускани само срещу трудов договор. Това е мярка за подпомагане на бизнеса, за да не освобождава служители. Парите се отпускат от ББР и ще бъдат разпределени между търговските банки, уточни Караниколов. 

Това са краткосрочни мерки, които се обсъждат. 

“Кадрите са най- ценният актив на една фирма.  Ако те съкратят лицето държавата ще плаща до 1 година обезщетения. Ако бизнесът желае да запази хората, той трябва да покрива 40% плюс осигуровките, за да може все пак да влизат пари в бюджета. В случай , че не се възползва бизнеса от тази мярка, държавата ще покрива обезщетенията. 

Други 500 милиона ще влязат в ББР, които ще са гаранция за заеми на търговските банки към бизнеса. Срещу тях банките могат да извадят 2 милиарда и половина, които могат да се дадат като кредити”, увери министърът. 

Банките трябва да са по- гъвкави към кредитите на фирмите, които се занимават с хотелиерство, ресторантьорство. 

50 милиона лева отиват за надбавки на пенсионерите, 20 милиона към социалните патронажи.