Една забележителна пловдивчанка ще чества след дни своята 100-годишнина.

Ивет Анави ( по баща Калев) е родена на 26 декември 1919 г. в Пловдив. Потомка е на стара еврейска фамилия. Учи в Еврейското училище с преподаване на иврит, в Образцовата прогимназия и в полукласическия клас на Девическата гимназия. Заминава за Страсбург, Франция, където следва френска литература. Тук живее в пансиона за еврейски девици Home Israelite de Jeunes Filles, където получава първата си религиозна еврейска подготовка. По време на Втората световна война при тежки условия следва романска филология в Софийския университет. Дипломира се през 1943 г. Работила е в Народна библиотека „Иван Вазов“ - Пловдив и НИИ „Марица“ - Пловдив. През 1960 г. завършва задочно висше библиотечно образование. Владее няколко чужди езика. Има двама синове - научни работници и четирима внуци. Тя продължава да твори и днес.

Автор е на книгите: „Типични еврейско-испански ястия“ (1994, 2001), преведена на английски под заглавието Sephardic Cuisine (Калифорния, САЩ, 2000); „Ръководство по еврейско-испански“ (2007); „Извадени от забравата. Пловдивски медици евреи 1876 - 1941“ (2009); „Съмна се. Сефарадската жива памет. Из еврейско-испанския фолклор“ (2010); „Озарени еврейски жени” (2013).През 2011 г. Ивет Анави е удостоена с наградата „Шофар“ за утвърждаване на еврейската култура и ценности.
100 - годишната Ивет Анави продължава да пише книги и да удивлява с бистрия си ум и невероятна памет. По повод своята 90-годишнина, тя получи като подарък от свои роднини лаптоп, на който пише активно и в момента.

"Г-жа Анави изрази желание да дари на Музея на медицината ценни фамилни документи, за което й благодарим от сърце. Екипът на Музея на медицината желае на г-жа Ивет Анави крепко здраве, вдъхновение и сили, за да продължава да твори и да ни радва с ерудицията и широката си култура и все така да бъде пример за всички нас!", съобщиха от Медицински университет-Пловдив.

На 26 декември  от 17:00 ч. Организацията на евреите в Пловдив „Шалом“ организира честване на 100-годишнината от рождението на Ивет Анави в сградата на „Шалом“ на ул. „Хр. Г. Данов“ 20. Входът е свободен.