Днес министрите ще гласуват 4,5-те милиарда за подкрепа на иконимиката в извънредната ситуация заради коронавируса. Правителството отделя и половин милиард лева за увеличените разходи на три министерства - на вътрешните работи, на здравеопазването и на отбраната.

По време на  извънреден брифинг вчера премиерът Борисов обяви и че държавата ще налее свежи пари в Българската банка за развитие - с 500 милиона лева ще се гарантират заемите на фирмите. Днес ще бъдат отпуснати и допълнителни 50 милиона лева за Великденски надбавки на най-нуждаещите се пенсионери.

В тази сума влизат:

-Капитализиране на Българската банка за развитие с  половин милиард лева. Те ще служат за гаранции на бизнеса да вземат капитал за 2,5 млрд. лева. 

-200 млн. лева – за отпускане на безлихвени потребителски кредити до 1500 лева при запазване на трудовите правоотношение във фирмите – хора в неплатена отпуска

- Помощи за заплати 1 млрд. лева – държава/работодател -  60/40 заплатите, ако не уволняват служители

- Отлагане на плащане на данъци до 30 юни, а това прави по-малко 600 млн. лева по-малко в хазната 

- 50 млн. лева за надбавки за Великден на пенсионерите

5 млрд. лева дава правителството за бизнеса и гражданите, отпускат пари за безлихвени кредитиНие като нация, трябва да сме като юмрук, иначе няма как да успеем, каза Бойко Борисов