Детска градина „Пролет“ в село Царацово е първата забавачка в Пловдивска област, в която се преподава религия.

Групата е сформирана преди 2 години, а занятията, които децата от подготвителните групи посещават с огромно желание, се провеждат по половин час веднъж седмично.

Води ги музикалната ръководителка Цветелина Топчиева, която е и магистър по богословие. За година интересът към заниманията нараства лавинообразно и групата от 23 деца през учебната 2018/2019 г. нараства на 31 през 2019/2020 г.

По време на заниманията чрез приказки, игри, флаш карти и интерактивна дъска, малчуганите се запознават с историята на християнството, светците и народните обичаи по време на големите църковни празници. В часовете по религия те не само научават традициите, но и допринасят за обогатяване на знанията им по останалите предмети като български език, математика, рисуване и конструиране.

„Децата оцветяват сцена от Светото писание, правят картички по случай Коледа и Великден или пък подреждат форми със срички от името на даден светец, докато получат различни геометрични фигури като триъгълник, квадрат и правоъгълник“, даде пример Цветелина Топчиева.

Директорът на ДГ „Пролет“ Иванка Михова пък е радостна, че групата по религия пълноценно участва и придава красота и самобитност на тържествата за големите християнски празници с тематични песни, стихове, танци и пресъздаване на християнските обичаи.