Разпространението на COVID-19 в България е от Западна Европа, а хората, които са го донесли са се връщали от екскурзии. Това обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев на редовния брифинг на националния щаб.

„Винаги сме изследвали разпространението на инфекции и сме давали точен отговор на въпроса откъде идват те. Давам паралел с тази от морбили – първи случай от февруари 2019 година - вносът бе от Македония. През 2018 година щамовете по нашето Черноморие се разпространи от украински работници. Същото ще направим и за епидемията от коронавирус.  Засега имаме категорични епидемиологични данни, че вносът е главно от Австрия и други Западноевропейски държави. Инфекцията се разпространи от хора, които лекомислено отидоха на екскурзия в западноевропейски държави”, каза проф. Кантарджиев. Той даде паралел с Китай, където нито един от върналите се в родината за  китайската Нова година не е бил диагностициран, тъй като са спазили карантината.  Тежката картина в Италия пък се дължала на факта, че в болниците, сред тежкоболни и хроничноболни възрастни хора,  са попаднали преносители на коронавирус и ги заразили.

„В този момент болезнено се нуждаем от подкрепа един към друг. Не да оставим родителите ни сами да си плащат телефоните и да им дадем трасе да падат по улиците”, каза на свой ред ген. Мутафчийски. Повод за коментара му бе сигнал, предаден му от репортер, за 90-годишна жена, чийто телефон бил спрян, поради невъзможност да отиде до касата на оператора, за да го заплати. Оказа се, че сигналът е предаден на медиите от нейната дъщеря, която обаче живее в друго населено място.

Още от днешния брифинг: 

21 нови случая на COVID-19 у нас! Мутафчийски предупреди, че млади хора в България го карат тежкоНовите случаи са 18 от София, два от Бургас и един от Пещера

Проф. Мутафчийски: Не знам кога ще е пикът, дай боже, да е края на април или майЧастна лаборатория се обаждат на пациентите и им казва, че са положителни, а те истерично искат да ги приемат в болница