Община Чепеларе обяви частично бедствено положение. Причината за това е срутището, което затвори пътя за село Забърдо и Чудните мостове. „Заради валежите през последните месеци на това място непрекъснато падат камъни, като първоначално на 15 юни пътят беше затворен частично заради паднала скална маса", коментира кметът на Чепеларе Славка Чакърова.

От общината препоръчват на туристите, които искат днес или утре да посетят Чудните мостове, да се въздържат от пътувания. „На място има хора, които разчистват, както и техника. Ако се наложи ще се пропускат линейки, но само в извънредни ситуации", посочи още Чакърова.

При първото активизиране на срутището през юни са вложени 32 000 лв. за почистване, обрушване на скалите и опъване на мрежи. За да се намери решение на проблема, е необходимо да се изгради по-висока подпорна стена, както и да се вземат други мерки.

Екипи на пътноподдържащото дружество работят за възстановяване на движението при 73-ти километър на пътя Девин - Кричим. По-рано днес преминаването в участъка бе ограничено, а трафикът бе насочен по обходен маршрут през Девин - Широка лъка - Пампорово - Чепеларе, заради наводвяне на платното след като река Петварска излезе от корито и заля отсечката от третокласния път при разклона за село Осиково. От интензивните валежи и преливането на реката е отнесен банкета на пътя при 73-ти км, подкопано е пътнато платно и насипа зад стената на водосток.

Възстановено е движението на превозни средства до 3,5 тона по пътя Чуреково - Михалково от км 45 до км 50, а за автомобилите над 3,5 т ограничението остава. По-рано днес река Чурековска заля пътното платно и движението по нея бе ограничено.