От името на парламентарната груха на БСП пожелавам стабилен парламент и разумни решения в интерес на хората. Всички ние сме изправени пред четири държавнически предизвикателства. И само от нас зависи дали ще ги преодолеем, или ще тласнем държавата в криза. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Първото е най-ниската избирателна откакто има парламентарни избори. Според нея това е знак към всички партии и задължение да се компенсира неската легитимност с много и смислена работа.

Второ – по волята на народа имаме силно фрагментиран парламент. За да работи, е нужен диалог. За съжаление, предварително той е миниран с много условия. Първата политическа партия „Имат такъв народ” се отрекоха да са простена партия и се нарекоха антисистемна. Уважаеми колеги, вие вече сте част от политическата система, посочи Нинова.

Другото предизвикателство според нея е съставяне на стабилно правителство с ясен времеви хоризонт. Защото трети избори ще бъдат тежко изпитание за България.

Затова и БСП е готова да предложи кабинет, ако президентът Радев им връчи мандат.

Четвърто – пред нас стои задачата да доразградим стария модел и да изградим нов, допълни Нинова. А това според нея започва от Народното събрание, тъй като „коренът на модела е заложен в лобисткото законодателство”. „Затова и от тук трябва да започне изкореняването. И сега ще проличи имате ли водя да го направим”, обърна се тя към колегите си.

Трябва промяна в съдебната система - закриване на спесцъда и прокуратурата, контрол върху главния прокурор, нов закон за КПКОНПИ, посочи тя. За нас най-важен приоритет си остава социалната политика. Близо 1/4 от българските граждани живеят под прага на бедността. Цените на храните, на основни стоки растат неимоверно бързо. За нас е много важно рязко да се увеличат доходите. Не бива да оставаме това за бюджет 2022 г. Сега трябва да направим актуализация на бюджета.

Нинова обясни, че още днес са внесли промени за въвеждането на нови социални политики. Отсега трябва да подготвим здравната система за следващата COVID вълна, каза тя. Настоя още за лична здравна карта на всеки човек, болниците да не са търговски дружества.

40% от българските ученици са функционално неграмотни и това е стряскащо. Един учебник за един клас, планирано обвързаване на средното и висше образование с нуждите на икономиката, са сред предложенията за промени на БСП в образователната система.

Кризата удари сериозна световната икономика, както и българската. Някои държави реагираха бързо и адекватно, но правителството на Борисов не можа да го направи. Един от механизмите е Планът за възстановяване и устойчивост. Само две държави не са си внесли плана. Едната сме ние. Ще внесем питане до финансовия министър, за да може той максимално бързо да влезе в парламента за разглеждане и да го внесем, каза Нинова. Сега се изисква диалог между държавници, реализъм, а не популизъм за решения в полза на хората, допълни Нинова.