Все повече болни от грип в Пловдив. Това отчитат от Регионалната здравна инспекция в града. По думите на д-р Моника Троянчева броят на заболелите расте стремглаво, но темата за грипна епидемия и респективно за ваканция при учениците не може да се коментира на този етап. Въпреки това от РЗИ ще следят обстановката и при първи индикации за доближаване на критичния минимум ще се свика комисия.

„Ако отсъстващите в пловдивските училища нарастват прогресивно, тогава ще говорим за ваканция. На този етап обаче това е изключено. От РЗИ сме приготвили препоръки, за да се избегне развитието на грипа”, заяви пред TrafficNews д-р Троянчева.

Завишение на болните с грипоподобни състояния наблюдават и лекарите от детските отделения в града. И те обаче са категорични, че все още сме далеч от пика на заболяването. От Детското спешно приемно отделение на УМБАЛ ''Свети Георги'' съобщиха, че средно между 70 и 100 деца минават за денонощие. Освен на грипоподобните състояние, лекарите наблюдават увеличение на остри респираторни заболявания, заболявания на стомашно-чревния тракт и пневмонии. Категорични са обаче, че все още не е настъпил пикът на грипа.

Около 45 малки пациенти пък ежедневно постъпват в Отделението по педиатрия на УМБАЛ „Пловдив”. Повечето от тях са лекувани няколко дни в домашни условия, но заради усложнения се е наложило да бъдат хоспитализирани. Децата са с много висока температура, повръщане, болки в гърлото, кашлица. Над половината са с пневмонии, обясни началникът на отделението д-р Анеса Георгиева.

80 деца са приети от началото на 2020 г. досега и в педиатрията на МБАЛ „Централ Хоспитал”. И там всяко второ дете постъпва с бронхопневмония, бронхиолит или ларинготрахеит. Успокояващото е, че на този етап няма хоспитализирани пациенти с астма.

В същото време с редакцията ни се свързаха възпитаниците на няколко училища в Пловдив. Децата се оплакаха, че часовете днес са били посетени едва от половината ученици.

„Тази сутрин пристигнахме едва 17 души от общо 27”, разказа момче от СУ „Патриарх Евтимий”. Подобна е била ситуацията  и в Националната Търговска гимназия. Още от петък броя на учениците е бил значително намален. Притеснени родители разказаха, че в края на миналата седмица почти цял клас от СОУ „Пейо Яворов” е липсвал, а причината била именно грипа. Редица малчугани от НУ „Христо Ботев” също са с извинителни бележки заради заболявания.

Снимка: Архив