Блокираните българи на летище Тимишоара в Румъния, най-накрая ще получат помощ!Премиерът Бойко Борисов изпраща правителствения  самолет Ербъс 319 на Авиоотряд 28 в северната ни съседка, за да извози сънародниците ни в България. 

Както съобщихме, самолетът от Лондон вместо да кацне в Пловдив се приземи на румънското летище и повече от 18 часа 117 българи останаха на аеропорта. Проблемът обаче е, че на правителственият самолет могат да се качат само 77 души. В момента на летището се изготвя списък – кой да се качи на първия полет, като приоритет са жените, децата и възрастните хора. Останалите пътници ще трябва да изчакат втория полет. Самолетът тръгва от София в 3 часа и се очаква до няколко часа българите най-накрая да се приберат в родината си.

Припомняме, че самолетът от Станстед е трябвало да кацне снощи в 8 и 15 часа на пловдивското летище, но заради лошите метрологични условия това така и не е станало. Самолетът се е върнал към София, но след половин час кръжене над летището, пилотът е потеглил към Румъния. Българите са стигнали в 9 и 30 часа в Тимишоара и от тогава получават само обещания.

Тази сутрин пред летището са пристигнали два автобуса, които да извозят пътниците.

„Шофьорите казаха, че не отговарят за безопасността на пътуването и че те не искат да шофират, а от компанията ги принуждават. Затова ние се отказахме – това са 800 км при зимни условия. Само единият автобус се напълни и потегли към България, а всички останали останахме да чакаме”, разказва Величка.