Над 15 часа продължава „заложническата” драма на 120 българи, които са блокирани на летище Тимишоара в Румъния.  Както съобщихме, самолетът от Лондон вместо да кацне в Пловдив се приземи на румънското летище. На място е пристигнал косулът Николай Наков, който се опитва да намери решение на проблема, но такова все още няма. Сънародниците ни са получили втори ваучер за храна от 5 евро и това единственото им „удобство” към момента. От „България ер” са отказали да изпратят самолет и единствената им надежда е в „Райън еър”.

„Всички си измиват ръцете и ние продължава да чакаме. При нас има възрастни хора, които взимат лекарства и се притесняват. Стоим на минусови температури и решение няма ”, разказва пред TrafficNews.bg пловдивчанката Величка Божерикова, която е сред блокираните на летището.

Междувременно от „Райънеър” казали, че чакат отварянето на офиса в Дъблин, за да излязат с решение на ситуацията. До момента при българите не се е появил нито един представител на компанията.

От външното ни министерство съобщиха, че в българското посолство в Букурещ е сформиран кризисен щаб. Целта е той да съдейства на българите, изпаднали в затруднение.

От посолството ни в Румъния са запознати със случая. Оттам коменитраха, че на пасажерите е бил предложен наземен транспорт. Близо 50 души са се възползвали от автобусите. 

Припомняме, самолетът от Станстед е трябвало да кацне снощи в 8 и 15 часа на пловдивското летище, но заради лошите метрологични условия това така и не е станало. Самолетът се е върнал към София, но след половин час кръжене над летището, пилотът е потеглил към Румъния. Българите са стигнали в 9 и 30 часа в Тимишоара и от тогава получават само обещания.

Тази сутрин пред летището са пристигнали два автобуса, които да извозят пътниците.

„Шофьорите казаха, че не отговарят за безопасността на пътуването и че те не искат да шофират, а от компанията ги принуждават. Затова ние се отказахме – това са 800 км при зимни условия. Само единият автобус се напълни и потегли към България, а всички останали останахме да чакаме”, разказва Величка.