Въвеждат се ограничителни мерки в района на комплекс „Райна Княгиня“ и улиците „Чая“, „Въча“, „Огоста“, „Росица“, „Тополница“, „Места“, „Тимок“, „ Резовска„ и „Тича„ в Ямбол.

Противоепидемичните мерки в определения район се въвеждат от 20.00 часа тази вечер.

На спешно заседание на Областен медицински съвет, ръководено от областния управител на област Ямбол Димитър Иванов, с участието на директора на РЗИ Ямбол, директорите на ОДМВР Ямбол и ТД „НС“ Ямбол, прокуриста на МБАЛ „СВ. Пантелеймон“, кметът на община Ямбол Валентин Ревански и др., бе обсъдена усложнената епидемиологична обстановка в град Ямбол.

Предвид увеличения брой лица с положителни проби за COVID-19 и образуването на огнище на заразени с коронавирус инфекция в определен район на Ямбол, Областният медицински съвет взе решение за въвеждане на по-строги мерки с цел ограничаване разпространението на вируса.

За въведените мерки бе издадена и заповед на директора на РЗИ Ямбол, където конкретно е описан начина на действие и предвижване в района.

Достъпът на граждани и автомобили до ограничения район става чрез организирани от ОДМВР-Ямбол контролно-пропускателни пунктове на входно-изходните точки. Преминаването през контролно-пропускателни пунктове става само в случай на неотложност – полагане на труд, здравословни причини, за връщане на постоянен адрес.

Влизането и излизането на автомобили, обслужващи жизненоважни сектори, като водоснабдяване, електроснабдяване, снабдяване на хранителни магазини, лечебни заведения и автомобили за специализиран транспорт на болни се допуска само през създадените пропускателни пунктове, с разрешение на органите на МВР.

Всички лица, които се намират в закрити и открити обществени места са длъжни да носят защитна маска за лице или шал.

Не се допуска събиране на групи от хора в открити и закрити обществени места в горепосочения район.

Свободно движение в района се извършва само при необходимост за закупуване на храни, лекарства и осъществяване на медицинска помощ.

„Въвеждаме тази мярка на временно ограничаване достъпа – влизането и излизането от района, след увеличаване броя на положителните проби с короновирус инфекция, поради неизпълнение на мерките и нормите за социална изолация и дистанция в района и с цел ограничаване разпространението на вируса и заболеваемостта в района, както и недопускане разпространение в останалите райони на града“, това каза областният управител Димитър Иванов след заседанието.