Спешна среща между представители на бизнеса и президента Румен Радев се провежда в момента. Те обсъждат мерките, които са предприети заради коронавируса и какви ще бъдат последиците за бизнеса.

„Здравето не може да чака. Приоритетите трябва да се променят. Бизнесът и държавата трябва да си подадат ръка, за да може да се решат какви да бъдат мерките, за да може тази сложна процедура да бъде осъществена. Вашият експертен глас трябва да бъде чут. Държавата трябва да подкрепи бизнесът в труден момент, защото без бизнес после няма да може да съществува и държавата“ така Румен Радев се обърна към представителите на бизнеса.

„Насажда се едно убеждение в обществото, че само хотели, ресторанти и фризьорски салони страдат от мерките, а това не е така. Производството страда най-много“, добави още държавният глава.

„Ние не знаем в момента степента на щетите на отделните икономически отрасли у нас. Има такива, които работят нормално, други са спрели, а трети бумово се развиват – говорим за доставки на храни. Това, което държавата може да направи е тя да покаже своята коректност и да изплати на часа всички пари по различни оперативни програми. Има много забавени преводи. Дори да бъдат минимализирани критериите. Смятам, че компетенцията на властта е да бъдат трансформирани част от оперативните програми. Трябва да бъдат помислени и за промени в лимитите на обществените поръчки, защото това ще осигури работа на по-малките фирми“, заяви представител на бизнеса.

„Важно е България след коронавируса. Би било добре да бъдат разсрочени някои разплащания и данъчни декларации, както и да се обърне внимание на банките да не бъдат толкова строги. В строителния бранш няма как да се работи от вкъщи, но ще издържим и по-тежки кризи сме имали“, коментира представител на строителния бранш.

„Само след месец ще се почувства кризата. В момента има много сериозен застой на износа“, заявиха още от бизнеса.

По-късно днес президентът ще се срещне и с представители на синдикатите у нас.