От БДЖ са предприели незабавни действия по изолиране на подвижния състав от вагони, с който е обслужен бързият влак № 2601 от София за Варна на дата 14.03.2020 г. Мярката е предприета, след като е установено, че диагностицираният с коронавирус пациент е пътувал с този влак.

Четирите вагона от състава на влака са изолирани и поставени под карантина. Превозният персонал, който е бил на смяна във влака, също е поставен под карантина, като на служителите са взети проби за изследване, съобщават от железницата.

Националният железопътен превозвач препоръчва на своите клиенти да спазват висока лична хигиена, като често третират ръцете си с мокри кърпи и дезифектантни разтвори след осъществен допир с предмети на обществени места, да наблюдават здравословното си състояние и да не предприемат пътуване при съществуващи здравословни проблеми или забелязани симптоми на дискомфорт.

Преди минути стана ясно, че мъжът е предприел пътуването си до Бергамо в разгара на епидемията. Прибрал се с полет до София, а оттам - с обществен транспорт до Варна, каза ген. Мутафчийски на брифинг. След това потърсил медицинска помощ. 

По информация на НОВА двама служители на БДЖ от Варна са настанени за изследвания в болницата в Горна Оряховица.