"Дискусията за аборта ще върне България 60 години назад, буквално. Забрана на абортите не означава повишаване на раждаемостта в България и решаване на демографската криза, означава нелегални аборти и висока смъртност сред жените. Означава млади хора, станали родители насила и деца, отгледани без любов", заяви Надежда Дерменджиева от Българския фонд за жените пред TrafficNews.

Коментарът на Фонда е по повод искането на лидера на "Атака" Волен Сидеров у нас трябва да бъде започната дискусия "за" или "против" аборта. По думите му гражданите трябва да се замислят как да не бъдем първи по смъртност. Сидеров призова Българската православна църква да се произнесе по-строго по темата с абортите. По-късно той заяви, че лекарите, които извършват аборт, са убийци. 

"А сега всяко едно момиче срещу определена такса може да убие човешки живот. Нека се замислим колко сериозен е проблемът", коментира лидерът на "Атака".

Повдигането на подобна тема е грозен и долнопробен популизъм и директна атака срещу правата на жените в България. Тоест, освен популизъм, това е и сексизъм. Има два въпроса за дискусия - "Как да решим демографската криза" или "Как да превантираме абортите". Отговорът на първия въпрос е дълъг, но отговорът на втория не – сексуално образование в училище, категорична е Дерменджиева.

Според нея в една светска държава като България църквата няма роля в подобни дискусии. 

По думите й няма никакви доказателства за пряка връзка между забрана на абортите и решаване на проблема с демографската криза.

"От друга страна, има редица изследвания и примери, доказващи връзката между забрана на абортите и повишена смъртност на жени именно заради нелегални аборти", обясни представителят на Българския фонд за жените.

Според Дерменджиева у нас няма достатъчно информация, която да е достъпна за младите хора, свързана със здравната култура, безопасния секс, превенция на полово-предавани болести, аборти и т.н. 

"Категорично подкрепям въвеждането на сексуално образование в България, защото е време да признаем, че е по-добре да говорим открито с децата по тези теми, отколкото да се чудим какво да правим, когато вече е твърде късно. Ако господин Сидеров има желание и политическа воля, защото явно темата го вълнува, редно е да подкрепи въвеждането на часове по сексуално образование в България", добави тя.

Дебат "за" и "против" аборти в България няма и не трябва да има. Истинският дебат е защо има демографска криза, защо младите жени и мъже не желаят да стават родители в България, защо никога няма места за децата в детските градини, защо българките раждат в отвратителни условия, защо страната ни е на първо място в ЕС по нива на детската смъртност и какво ли още не, гласи публикацията в страницата на Фонда във Facebook.

Създаването на фалшиви новини, истерии и несъществуващи дебати за мен е акт на политическа безотговорност, категорична е Дерменджиева.

"В България има крайно религиозни групи, маскирани като неправителствени организации, които прокарват подобни политики на местно ниво. Тези организации инициираха и бяха изключително активни в покушението срещу Истанбулската конвенция, след това и срещу Стратегията за детето. Сега в дневният им ред са абортите, следват ин витро процедурите, осиновяването, разводите и т.н. Тези групи ще стават все по-видими и все по-шумни в нашето общество", смята представителят на Българския фонд за жените.