7 досъдебни производства са образувани в България за нарушаване на карантината. Те са в София, Монтана и Варна. Пет от тях са на територията на столична община.

Маринов съобщи, че в Пловдив вече има среща с лидерите на ромските общности, за да се разясни риска от събирания в махалите.

Проверките се извършват и със стационарен телефон и на място.

Той напомни, че съгласно извършените промени в Наказателния кодекс за това нарушение се предвиждат 5 години затвор и 5000 лв. глоба.

По данни на Маринов за вчерашния ден малко над 400 души у нас са били в условията на карантина.

Той обясни, че в момента е е ангажиран целият полицейски състав, за да може да се извършват необходимите проверки дали тези хората спазват наложената им мярка.

„Призовавам всички граждани да следят съседите си, които са под карантина и да информират органите на реда. Разчитаме на самосъзнанието на хората“, коментира вътрешният министър Младен Маринов пред БТВ.

Според него са били необходими няколко дни на българите, за да осъзнаят какво се случва и да спазват по-строгите мерки.

„Необходимо е малко повече време, за да осъзнаят българите за реалната опасност. От вчера се наблюдава отлив на обществените места. Хората вече разбраха и че храна има и няма такова струпване по супермаркетите“, заяви още той.

Вчера са били прекратени и няколко големи тържества.