3 милиона туристи да видят Пловдив през 2019 година е основната цел на Общината, за която ще се  работи в следващите години, заяви кметът Иван Тотев. Той, заедно със зам.-кмета Стефан Стоянов и артдиректора на фондацията Валери Кьорленски дадоха пресконференция по повод официалното признаване на Пловдив за Европейска столица на културата. Тя трябваше да се проведе вчера, но заради забавен полет, тримата останаха в чужбина ден повече.

„Голяма гордост е еврокомисарят по култура да презентира Пловдив пред всички комисари на Европейската комисия”, заяви Тотев. Той допълни, че всички са получили папка с 38 фотоса на Пловдив, които ще стигнат до 28-те страни членки на ЕС.

В Брюксел пловдивският кмет провел разговори и със своя италиански колега от Матера, като двамата са обсъдили първите крачки в сътрудничеството между двете евростолици през 2019 година.

Бюджетната рамка на Пловдив за голямото събитие е 34 милиона евро. Тя е за следващите 6 години, и е един от най- скромните бюджети от останалите кандидати от България. Всички пари ще бъдат инвестирани в съдържание и културни събития през следващите години, като скоро ще бъдат обявени и условията, по които всеки може да кандидатства с проект.

С получаването на първия транш от ЕК започва и мониторинга на това, което се случва в Пловдив през следващите години.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg