Завод "Язаки" край Димитровград крие реална опасност да се превърне в огнище на коронарисус. В предприятието за производство на електрооборудване на автомобили работят около 2500 души. Работните им места са разположени така, че служителите са в непосредствена близост, което е абсолютно противопоказно в условията на извънредното положение. Хората там извършват дейности без да се спазва необходимата дистанция, без маски и ръкавици.

Тази сутрин стотици служителите излязоха на протест с искане всички те да бъдат пуснати в отпуск и предприятието да затвори заради опасността от разпространението на коронавируса. Те споделят, че никой от ръководството на завода не им е раздал никакви предпазни средства.

Самите управители на предприятието заявиха, че има дезинфектанти, които се използват. Вече са проведени разговори с ръководството на "Язаки" в Япония и до няколко часа се очаква да бъде взето решение дали заводът ще продължи работа в тези условия.

От Регионалната здравна инспекция в Хасково още преди дни са запознали ръководството на "Язаки" с въведените мерки във връзка с извънредната ситуация в страната, дадени са им насоки какво да направят. В институцията са постъпили сигнали за въпросната ситуация от където увериха, че ще направят проверка по случая.