62-а души са диагностицирани с коронавирус у нас. Това са последните данни, обявени от ген. Мутафчийски. Заразените са от София, като само един е от село Василовци.  Част от тях са поставени под карантина в домовете си.

Десет са настанените пациенти във ВМА, 2-а - в Александровска болница, други двама - в Габрово и още четирима души - в Плевен. Пациентите от Белодробна болница са поставени под домашна карантина. Те са попълнили декларации и ще носят наказателна отговорност, ако напуснат домовете си. 

Днес е било допуснато грубо нарушение на правилата при инфекциозни заболявания. 

"Пациент с доказана диагноза от Лом бе изпратен в Александровска болница. Не е върнат, но това е грубо нарушение на правилата за лечение на инфекциозни болести и най-вероятно прокуратурата ще се самосезира", каза Мутафчийски. 

173 000 са случаите по света. Смъртните случаи са 6 660. В Румъния има скок с 19 случая - 158, в Гърция - 333, в Австрия - над 1000, Германия - 6248 случая, а Испания 8974 случая. 

Премиерът Бойко Борисов и началникът на щаба ген. Мутафчийски също са били изследвани във ВМА, по три метода. Изследвани са и всички членове на националния щаб. Пробите са отрицателни. 

От щаба ще подготвят и заповед за добавяне на още 5 страни към списъка на държавите, от които пристигащите подлежат на задължителна карантина. Ще бъдат добавени Франция, Германия, Швейцария, Великобритания и Нидерландия, каза доц. Ангел Кунчев. 

При пристигане екипите ще дават предписание, с което се поема ангажимент за задължителна карантина. Ще бъде разяснявана и наказателната отговорност за нейното нарушаване - глоба до 50 000 лв. и затвор до 5 години.