Министерството на земеделието, храните и горите работи по създаването на взаимоспомагателен гаранционен фонд за подкрепа на сектора и национална стратегия за развитието на гроздо- и винопроизводството. Фондът ще представлява комплекс от инструменти и буферни средства, които да подкрепят сектора при щети върху реколтата в резултат на природни бедствия, ограничения при реализацията на пазари и други възникнали обстоятелства. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев на работна среща със сектора в Аграрния университет в Пловдив.

„Планираме с част от дейностите, които ще се осигуряват от фонда да бъде покрит социалният минимум. За разлика от застраховките, тук не целим да покрием щети в следствие на определено събитие. Помощта ще е насочена към подкрепа на земеделския производител. При бедствие фондът ще се активира и ще предпазва от фалити“, обясни заместник-министърът.

По думите му вторият инструмент ще е свързан с гарантиране на реализация на продукцията при условия на ограничения на достъпа до пазари.

„Затова всеки от земеделските производители в България ще трябва да открие кооперирането, но по западния модел. Защото държавата не може да стигне до всеки индивидуално“, коментира Явор Гечев.

Той обясни, че се планират дейности за улесняване и сигурност при реализацията на пазари в трети страни, както и гарантиране по отношение изпълнението на проекти.

„Искаме да предоставим инструменти, които да са работещи и да могат да се използват”, каза още земеделският заместник-министър.