Всички очакваме скок на заразата. Колкото повече хората се срещат, толкова по-голяма е възможността тя да се предаде. Но системата е готова. Лекарите и системата ще издържат. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който бе гост в предаването Още от деня по БНТ. 

Още веднъж той изтъкна, че мерките в България за учебната година са едни от най-либералните на контитента.

"Следваме най-меките възможни мерки в ЕС. Притеснен съм по-скоро от това, че има родители, които се съмняват в мотивите, с които сме взели тези решения. А те са изцяло медицински. Ако маски не се носят, това означава при едно болно дете, цялото училище да е под карантина", изтъкна министърът. И допълни, че България не може да бъде изключение сред страните от ЕС по отношение на предпазните мерки, защото те са целесъобразни от медицинска гледна точка. 

"Няма нищо трагично. Не можем да си представим, че в нашите училища няма да има коронавирус. Ние сме реалисти и знаем, че това ще се случи. Затова, когато има симптоми, детето ще се изолира в стая", обясни той. И допълни, че то ще прекара там не повече от 20-30 минути, като в това време се очаква родителите да го вземат. Тестовете на семейството на детето и контактните му лица ще се назначават от РЗИ и ще бъдат безплатни, допълни още той. 

Ангелов коментира и решението за детската болница. 

"Нямаме време за мотаене. Не само, че няма пречки вече да си имаме педиатрична болница, но е въпрос на време. Постигнахме най-добрия компромис, тази сграда да бъде съборена и да се изработи нов проект. По-важното е, че това ще стане в рамките на договора с дружеството. Няма да се дават допълнително пари, няма да се удължават сроковете", категоричен бе той.