Пленумът на Висшия съдебен съвет не намира за целесъобразно мандата на тримата големи в съдебната система - шефовете на ВКС, ВАС и главния прокурор, да се намали от 7 на 5 години. Магистратите смятат, че при избора им трябва да има споделена компетентност, тоест да се избират от пленум. Те се противопоставиха и на предложението съдебните сгради да се стопанисват от правосъдното министерство.

Магистратите не намират и за целеобразно предложението за разделяна на ВСС на два съвета - прокурорски и съдийски, пише 24 часа.

Предложенията, които ВСС не одобрява, са залегнали в проекта на нова конституция. По повод на проекта у нас са членове на Венецианската комисия, които ще се срещнат утре с шестима от ВСС.

За намаляване на мандата и разделянето на два съвета - съвет на съдиите и съвет на прокурорите, гласуваха само Атанаска Дишева и Олга Керелска. Те са смятани за близки до шефа на ВКС Лозан Панов. Той самият не присъства на обсъждането.

Всеки от кадровиците ще изрази пред членовете на Венецианската комисия своето мнение, но ще бъде представено и общото становище, което бе гласувано на днешното заседание.