Една от водещите фирми за подбор на кадри във Великобритания спря да приема молби за сезонна работа от българи и румънци. Причината е, че не са ясни условията, при които гастарбайтерите ще могат да се полагат труд легално. 

От януари месец в страната се въвежда нов визов режим. За да могат европейските граждани да получат работна виза, те ще трябва да печелят поне 25 600 паунда годишно и да владеят английски език. Повечето от сезонните работници обаче не отговарят на тези критерии. 

Въведена е и квота за броят им - 10 000 души годишно. Според експерти, този брой е крайно недостатъчен за нуждите на бранша. 

Заради несигурността спираме набирането на хора от България и Румъния за 2021 г., съобщи пред Би Би Си Джон Хардман от Hops Labor Solutions. По думите му европейските граждани са далеч по-продуктивни от местните хора и това е станало категорично ясно по време на пандемията, когато част от тях не са успели да дойдат във Великобритания.

На отправения тогава призив да се помага за прибиране на реколтата са се отзовали 30 000 британци. Около 4% от тях са започнали работа и само 1 процент са се задържали повече от шест седмици. Причината била, че работата била изключително тежка.