Плажът "Силистар", на който в събота се удавиха двама души, цяло лято е бил неохраняем. Причината е, че концесионерът е бил сменен, а новият договор е влязъл в сила на 4 август. Във фаталната събота на мястото не е бил издигнат червен или какъвто и да е било флаг, разказаха очевидци на инцидидента в ефира на "Тази сутрин" по БТВ- 

"Минути, след като дойдохме, започнаха да се струпват хора до скалите. Видяхме две жени, които се бяха вкопчили в тях, за да не ги отнесе течението, две деца, които вече бяха доста навътре. Един мъж влезе да си спасява, като впоследствие и той стана бедстващ. Героят бе мъж с плавници и дъска, който измъкна децата. Половин час по-късно спасители, нямам представа откъде", разказа един от свидетелите на случилото се. Той потвърди, че след изваждането на първия удавник, мъжът е имал пулс, а лекари, случайно озовали се на плажа, опитали да го реанимират. За съжаление, той починал. 

Линейката се забавила около 30-40 минути, тъй като пътувала от Бургас. Очевидци разказаха още, че хората на плажа били възмутени и няколко пъти звъняли на 112. 

В акцията се включили и доброволци водолази. Те издигнали и дрон в търсене на втория удавник, който изчезна във водите на Черно море. Впоследствие катер на гранична полиция локализирал мястото, на което е тялото. 

"Трябваше да се обядим 150 пъти на Гранична полиция, за да пратят катер. Ръководителят на отряда звъня няколко пъти, локализираха мястото. За съжаление, синът на човека влезе и намери баща си", разказа един от доброволците. 

Станислав Василев, новият управител на плажа, коментира, че плажът му е предаден на 7 август, а дружеството има едномесечен срок, за да започне да реализира дейностите по договора. Освен това, предаването на съоръженията се случвало с приемо-предавателен протокол, какъвто и до ден днешен не бил съставен. 

"Нямаме черно на бяло, че сме стопани на плажа. Има фирма, сключила договор с общината за спасител. Поради технически причини, разбрах, че спасителите не били на място, отношенията със спасителите и общината нямат нищо общо с нас", заяви Василев. 

От Министерството на туризма път изтъкнаха, че концесионерът е длъжен да изпълнява ангажимента си от момента на влизане в сила на договора, който е 4 август, и приемо-предавателният протокол не е основание за неговото неспазване.