Всички търговски вериги са поели ангажимент към стриктно спазване на мерките срещу разпространението на Ковид-19. Това заяви по време на брифинг министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Той допълни, че голяма част от веригите са реорганизирали своята дейност, осигурили са дезинфектанти, допълнителен персонал за проверки на входовете, инвестирали са допълнителни средства. В момента се изготвя график, който ще бъде предоставен на МВР, във връзка с предстоящите засилени проверки по празниците. 

Собствениците на големи вериги очакват да се насочим и към хората, които не спазват мерките, така че санкции ще има и за потребителите. Освен МВР, РЗИ и пожарната, ще се включи и КЗП в проверките, коментира Борисов. Той обяви още, че, в случай на недостиг на персонал по магазините, ще бъде осигуряван такъв чрез Бюрата по труда. 

Една от идеите, която се е коментирала между институциите е тази за бърза писта за ваксиниране на служителите в големите вериги. 

"От самото начало има три институции които приеха много сериозно изпълнението на мерките, вложиха средства и създадоха перфектна организация. Това са хотелите, училищата и големите вериги. От другата страна има други заведения, които 24 часа след въвеждането на мерките измислиха начини да организират партита по интернет, да заключват вратите, за да не влиза полицията, да измислят пароли, да казват, че заведението е наето за частно парти", разкритикува нарушителите Кунчев. 

По отношение на организацията на посещенията в магазините, той обясни, че в повечето от тях са предвидени 5 кв. м. за посетител. Някои обекти са определили 10, а други - 15 метра. 

"Това се регулира доста сгрого. Има дезинфектанти, носят се маски, мери се температура. Това е, което искаме и което могат да направят собствениците. Това, което не могат да направят, е да контролират тълпата отвън", коментира Кунчев.

За да няма струпване на хора, много от веригите ще работят с удължено работно време. Проверяващи ще обикалят по обектите и ще се отзовават мигновено на сигнали. Това, според Кунчев, отново няма да е достатъчно, ако хората не се пазят.

"Каквото и да измислим, ако хората не желаят да спазват мерките, те няма да действат", каза той и апелира хората да проявят разбиране и търпение.

"Важно е да бъдем дисциплинирани, да изтърпим още малко, докато започне ваксинирането. В навечерието на празниците се очаква огромно струпване на хора. Няма да се справим, ако не се обединим. Освен с апел, това би станало и със засилено полицейско присъствие", призоваха от Сдружението за модерна търговия.