Сдружение „Зограф“ призова Боил Банов да глоби адвокат Хаджигенов с 60 хил. лв. за увреждането и на сградата на МВР, която е паметник на културата от национално значение. Преди седмица от организацията поискаха членовете на Отровното трио да бъдат санкционирани и за това, че са хвърляли хранителни продукти по сградата на Народното събрание.

"В Закона за културното наследство ясно е разписано, че който унищожи или повреди културна ценност, се наказва с глоба в размер от 15 000 до 30 000 лв.", изтъкват от гражданското сдружение и искат Министерство на културата да предприеме административноказателни мерки срещу "Отровното трио". Неговите членове се включиха в мятането на яйца и домати във вторник и четвъртък вечерта по фасадата на сградата на вътрешното министерство, строена по проект на архитект Георги Овчаров, при което бяха счупени и стъкла на прозорци в нея.

"Сградата на Министерство на вътрешните работи на ул.”Ген. Гурко” и „6-ти септември“ е обявена още през 1978 г. за архитектурно-строителен паметник на културата с категория „национално значение“, но въпреки това тя бе поругана, увредена и омърсена от група протестиращи, предвождани и нахъсвани от Арман Бабикян и Николай Хаджигенов от т.нар. "Отровно трио", констатират от сдружение „Зограф“. И допълват, че от видеоматериалите ясно се вижда как лично Хаджигенов е донесъл голям кашон с яйца на мястото, като давал на протестърите и наставления къде да се целят. 

От гражданската организация посочват, че според Чл. 200а. (1) на действащия Закон за културното наследство „Който унищожи или повреди културна ценност, освен ако деянието не съставлява престъпление, се наказва с глоба в размер от 15 000 до 30 000 лв., а на едноличен търговец или юридическо лице се налага имуществена санкция в размер от 25 000 до 50 000 лв.“

"Очакваме в тази връзка от Инспектората за опазване на културното наследство в Министерство на културата да състави два акта за установяване на административно нарушение на адвокат Хаджигенов от „Отровното трио“ и да му наложи съответно и две глоби от по 30 хиляди лева съгласно Закона за културното наследство за вредите и щетите, които бяха нанесени по негов призив и с неговото много активно лично участие във вторник и четвъртък вечерта по фасадата на сградата на МВР на ул. „Ген. Гурко“, заявяват от сдружение „Зограф“. Както е известно, заплатите на всички държавни служители в Инспектората за опазване на културното наследство в Министерство на културата бяха индексирани и увеличени съвсем наскоро с 30 процента, а това предполага тези очевидно добре платени инспектори да бъдат занапред и много по-загрижени, строги и безкомпромисни по отношение на опазването и съхраняването на културните ни забележителности и недвижими културни ценности, особено тези в категорията с „национално значение“, аргументират се от „Зограф“.

Сдружение: Банов да глоби "Отровното трио" с 30 хиляди лева за увреждането на Народното събраниеЗданието, построено през Освобождението, бе увредено с яйца и домати