Удари с бухалка, наръгване с нож и обгазяване с лют спрей. Такива травми са били причинени на служителите на МВР, който влязоха с сблъсък с протестиращите на площад Независимост.

Припомняме, че двама полицаи са настанени в болница с различни травми. 11 униформени са изпратени за преглед в очна клиника,ь трима са с изгаряния на роговицата.  Другите са били с леки травми и са освободени.

Трима от пострадалите разказаха за агресията и опита, неколцина протестиращи да пробият кордона.

 „Около 10:00 часа беше направен опит да се пробие кордона. Агресивни хора ни нападнаха. Хванаха моята ръка и бе извита. Не съм със счупена ръка. Лицето не е установено към момента”, разказа Кирил Дамянов от 7 РПУ в София. Той е един от пострадалите служители на МВР след сблъсъците с протестиращите.

Друг негов колега - Тодор Тодоров е бил разрязан в суматохата.  

„В опит да се предпазя бях разрязан под ръката. Оказаха ми първа помощ и се върнах в редиците. Не видях кой го направи”, заяви пък полицай Тодор Тодоров.

„При блъсканицата лице опита да ми отнеме щита. Същото лице изви ръката ми и я невехна. В първите редици, бяха хора, който търсиха провокация. Тя бе целенасочена. Те бяха готови за бой. Нашата техника, която е позиционирана за опазване на реда, провокира хората от първите редици. Ние се стремяхме да бъдем снизходителни и да следим да не нарушават обществения ред, за да не се стигне до инциденти”, заяви полицай Тодоров от Жандармерията. Негов колега - Николин Владимиров пък е бил налаган с крак на стол или бухалка.

„ Имам травма на ръката от удар, но не знам с какво – твърд предмет. Целенасочено бе. Първите редици са агресивни хора, търсещи конфликт с нас. Ние сме там да пазим обществения ред. Счупиха прозорец на кола и хвърлиха бомбичка.  Всички служители на МВР бяхме обгазени. Това не е обикновен спрей, различен е от нашия. Нито виждахме, нито можехме да дишаме”, разказаха Владимиров.

Всички потърпевши бяха категорични, че към тях е имало целенасочена агресия. Младите мъже ще се върнат отново на площад „Независимост”.