Протестираще служители на реда разпънаха палатка пред Народното събрание. С това те изразяват своето недоволство по отношение на факта, че са спрели преговорите за увеличаване на заплатите им. Те поставиха и ултиматум - извинение и продължаване на преговорния процес, без парите за заплатите им да се взимат от детските надбавки. Ако до петък няма резултати, предстоят протести.

Припомняме, че поправки в Закона за държавния бюджет 2021, предвиждат допълнителното увеличение на заплатите на служителите от МВР, да дойде от спестени пари от детски надбавки, които вместо универсални, както обещаха управляващите, ще бъдат отново по подоходен критерий.

Родители от своя страна също са недоволни от отмененото обещание всички да взимат детски. Мотивът на управляващите да се откажат от обещаните пари, е че поправката е срещнала неодобрение на обществото и не се изпълнява целта да бъдат подпомогнати най-нуждаещите се. 

Полицаите са убедени, че има достатъчно средства, за да бъдат увеличени заплатите им, без парите да се взимат от друго перо. Те са недоволни от факта, че служители на държави администрации получиха 30- процентови увеличения, а те - едва 15. 

"Ние сме на първа линия, както са медиците, както е РЗИ. Предложението за детските надбавки определям като гнусна инсиниуация. Смятам, че обществото няма да го приеме, защото не е истина. Вчера имаше наченки на заплахи, стопирахме ги и се надяваме да няма повече. Нашите протести са мирни и законни и ще бъде гнусно да ги обърнем в противоборство с висшестоящите от министерството на вътрешните работи", заяви пред журналисти Илия Кузманов. 

"Убедени сме, че нашето увеличение може да се получи, без да страда комфортът на гражданите. Това бе провокация", допълни той.