Църквата почита света великомъченица Анастасия Узорешителница - римска християнска светица, живяла през III век. Великомъченица Анастасия е покровителка на аптекари и лекари.

Тя е известна с това, че се е опитвала да помага на страдащите – носела е храна и дрехи на затворниците, на просяците е давала хляб лекувала е болестите на болните, превързвала е кървящите рани на ранените.

Макар и популярна сред хората, тя е осъдена на смърт по време на масовите преследвания на християните при император Диоклециан. Около 204 година войници на управителя на Илирия я връзват на четири стълба и я изгарят в Сирмиум.

Светицата е почитана ревностно и от православната, и от католическата църква. 

В народните представи светицата е християнизираният образ на смъртта. Някъде наричат празника Черноризие, защото тогава започнали болките на Богородица и затова тя си боядисала дрехите в черно. На този ден жените, особено майките, не работят нищо, за да не се разболеят децата им. Вярва се също, че ако се наруши тази забрана, някой в къщата е заплашен от смърт.

Месят се пресни питки и намазани с мед се раздават. Според народното поверие, ако на този ден времето е хубаво, през юни ще е суша, а ако вали – и през юни ще вали Днес имен ден празнуват всички, които носят името Анастасия, Сия, Сийка, Ася, Наташа.