Днес в няколко града в България стартира ваксинацията срещу COVID 19. Знакови лица в медицината бяха сред първите, които получиха дози и изразиха надежда, че ваксината ще бъде спасението, което ще ни върне нормалния начин на живот. 

В София първите от нужните две дози получиха здравният министър Костадин Ангелов, председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов и шефът на УМБАЛ "Пирогов" Асен Балтов, а в Пловдив председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров.

Нямам търпение да се видя със 70-годишния си баща, без да се притеснявам, че мога да го заразя с COVID-19. Вярвам, че благодарение на ваксините този свят нямаше да е такъв, какъвто го познаваме всички ние. Вярвам, че учените са си свършили работата така, че ваксината да бъде спасението, което очаквахме. Вярвам, че много скоро ще започнем да надделяваме над COVID-19", изрази надежда здравният министър.

След него първи коментар направи и имунизираният представител на Българската православна църква - 75-годишният епископ Тихон:

"Искам да изразя своята благодарност към тези невероятни усилия и към всички, които направиха възможно тази ваксина да бъде достъпна за всички нас"

Венцислав Мутафчийски също не скри удовлетворението си от началото на кампанията.

"Точно на днешния ден по християнска традиция затваряме годината. Дай Боже да затворим и всичко, което беше изпълнено с много трудности. Ние се намираме във война, но дойде нашето малко оръжие и то е в тези малки флакони. То ще ни спаси от всичко това, което беше през тази година и ще ни върне прегръдката и целувката с нашите деца и нашите близки. Ние сме длъжни и имаме необходимост да си ги върнем".

Призив за масово имунизиране отправи и председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов:

"Имунизационният процес е изключително важен. Днес повечето страни от ЕС организират ваксинация. Така показваме нашите обединени усилия в борбата с COVID-19. Искаме да покажем, че ваксината е безопасна, безвредна и има единствено позитивни ефекти. Тя предпазва от заболяването. Не е лекарство, а профилактично средство срещу това тежко страдание за хората. 95% е ефективността на тази ваксина, а много малко ваксини могат да се похвалят с това. В началото ще бъдат по-малко ваксинираните, като са получени дози за около 5000 души. Това е една генерална репетиция, на която не са разрешени грешки. Ще видим как правим много добра организация и тя ще става все по добра. Призоваваме всички да се ваксинират, защото това е единственият изход. Нека да посрещнем лятото другата година като едно нормално лято".

Шефът на УМБАЛ "Пирогов" Стоян Балтов подчерта, че се е ваксинирал, въпреки че вече е прекарал коронавируса. Според него така трябва да постъпят и всички останали, които са се срещали с болестта.

"Независимо че аз съм изкарал COVID, смятам, че трябва да се ваксинирам, както и другите хора, които са прекарали COVID-19, защото няма траен имунитет и антителата постепенно спадат. Затова е хубаво да се ваксинираме, за да постигнем колективен имунитет. Чувствам се така, както се чувствах и преди ваксината. Смятам, че всеки, който е клинично здрав, трябва да се ваксинира", каза Балтов.

В Пловдив старт на ваксинацията даде председателят на БЛС Иван Маджаров. Преди ваксинацията бе измерено кръвното му, което отчете завишена стойност от 160/90. Според лекарите обаче това е нормално, предвид възрастта му и специфичната ситуация - ваксинация пред камери и фотоапарати.

"Ваксините са това откритие на науката, което ни дава възможност да контролираме такива тежки заболявания. Ваксинирам се на първо място, защото вярвам в постиженията на науката. На второ място, защото си мисля, че е крайно време да заживеем живота, който живяхме преди пандемията", заяви Иван Маджаров.

Според него няма как пациентите да се убедят, че ваксината е безопасна, ако не бъде даден личен пример.

"Нямаме друг начин за справяне с епидемии, въпреки дебатите "За" и "против", добави веднага след ваксинацията Иван Маджаров.

Сред първите поставили си ваксината са още ректорът на Медицинския университет проф. д-р Мариана Мурджева, председателят на Общото събрание на МУ чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, директорът на УМБАЛ "Св. Георги" проф. д-р Карен Джамбазов и проф. д-р Ангел Учиков от борда на директорите.

Собствениците на болница "Медлайн" братята д-р Ангел Енчев и д-р Невен Енчев също бяха сред първите в списъка за ваксинация. 

"Още откакто се заговори за ваксина знам, че ще се ваксинирам. Няма пандемия която да е била преборена по друг начин", каза пред журналисти Ангел Енчев.

Първият ваксиниран в болница "Медлайн" е Стефан Василев - анестезиолог и началник на Ковид-отделение. Енчеви му отстъпили да е първи, тъй като е спасил много животи.

Голям е интересът към ваксинацията и сред стоматолозите. Д-р Лилия Гюдюлева бе сред първите пловдивски зъболекари, които си поставиха ваксина. 

"Организацията е наниво, процесът е изключително оптимизиран. Като лекар не съм имала никакви съмнения, че трябва да се ваксинирам, защото аз и колегите ми също работим напърва линия и ежедневно контактуваме с много хора. Всички силно заразни болести, които са били бич за човечеството векове наред, са изкоренени благодарение на ваксините. Няма друг начин. Все още не знаем дали тази ваксина ще претърпи промени, дали ще стане сезонна като на другите грипове, но към момента трябва да направим всичко възможно , за да спрем разпространението на заразата. Съветвам хората да не се занимават с конспиративни теории, а да се ваксинират и по този начин да опазят себе си и близките си" , коментира за TrafficNews д-р Гюдюлева.