16-те заразени преподаватели в габровското училище Райчо Каролев са клъстър, обяви просветният министър. От днес повечетo деца там учат онлайн. Присъственото обучение ще остане, а електронно ще се обучават само контактните на заразените паралелки и ученици, обясни Красимир Вълчев. Междувременно от началото на кризата досега инфектираните у нас надхвърлиха психологическия праг от 20 хиляди. За последното денонощие малко над 5% от пробите са положителни, предава БТВ.

Отсъствието от работа на 16 учители едновременно доведе до спешна реорганизация на учебния процес в училище "Райчо Каролев". Над 70 процента от учениците преминаха на онлайн обучение. Само един от заболелите преподаватели е отказал да преподава дистанционно заради неразположение. Останалите карат вируса безсимптомно. От днес до 9 октомври училището е отворено само за децата от 1 до 3 клас. Те влизат през различни входове и учат на различни етажи. "Класът ще бъде разделен на две групи. Всяка група ще бъде с отделен учител. Ще си работим целодневно, както досега", заяви Маргарита Лазарова, начален учител в СУ "Райчо Каролев". Притеснение сред някои от родителите има, но масово предпочитат присъствената форма в училище. Столовата и лавката няма да работят. Временно са спрени ученическите автобуси. "Докато не излязат пробите на непедагогическия персонал, няма да има училищни автобуси. Те ще продължат в момента онлайн обучението си до момента, докато имаме яснота как ще се продължи тяхното извозване", каза Богдан Андреев, директор на СУ "Райчо Каролев". 

За учениците от четвърти до 12- ти клас формата на обучение е дистанционна до края на карантинния период. "По всяка вероятност инфекцията е влязла още преди 15 септември, бавно, но сигурно, най-вероятно от безсимптомен вирусоносител", обясни д-р Николай Пенчоков, директор на РЗИ – Габрово. През последните три дни е отчетено повишаване на заболеваемостта в региона. "Капацитетът на отделението в сегашния си вид не е изчерпан. Имаме възможност да приемем толкова пациенти, колкото имат нужда от болнично лечение, достатъчно персонал към момента", съобщи д-р Минко Михов, директор на МБАЛ " Д-р Тота Венкова". От петък до днес заразените в областта са над 40. В болница са настанени 11 души, на възраст около 80 години. От регионалното управление по образованието обясниха, че училищата в областта имат готовност да преминат на онлайн обучение, ако се наложи, но не прогнозират това да се случи едновременно за всички. И здравната, и образователната инспекция в Габрово проверяват дали в училището са спазени противоепидемичните мерки, коментира от Варна министърът. Красимир Вълчев посочи, че, с изключение на Габрово, към момента има един „нормален брой на заразени учители и ученици“.

От 15 септември досега са установени 84 преподаватели с COVID-19, а паралелките под карантина са 4 на 1000. Затова не се предвижда цялостно преминаване към електронно обучение. През тази година няма да има и традиционната грипна ваканция, а при евентуална грипна епидемия ще се премине към онлайн обучение.