Общият ефект от новата формула за изчисляване на цената на природния газ е в размер 324 834 000 лв. Това заяви по време на брифинг енергийният министър Теменужка Петкова. Според изчисленията, новите цени са спестили на потребителите общо 286 119 000 лв. за 12-месечен период.

Ако прилагаме старата формула, разходите на българските потребители за 12 месеца назад биха били 706 727 000 лв. Новата формула, която е хибридна, показва, че към настоящия разходите са 501 672 000 лв., поясни Петкова.

Повод за брифинга бе приключилата проверка, възложена от министъра, свързана с определянето цената на природния газ за септември. Целта била да се установи ефекта на новата формула за определяне цената на природния газ. Проверката е приключила днес, като, според доклада, цената за месец септември е формулирана правилно, при спазване на новата наредба. 

"Досега формулата бе на сто процента нефтено индексирана. Според новата формула се отчитат цените но природния газ на европейския пазар. Така цената да се определя на база реалната цена на нефта", припомни министърът. Цената за месец септември е 22, 40 лв. 

"Преглед състоянието на пазара сочи, че между месеците май и август европейските газови хъбове бележат рекордно ниски цени. Това е в следствие на ниското потребление заради Ковид кризата", поясни енегрийният министър. Цената този месец е по-ниска и от тази за април - първият месец, в който се е прилагала новата формула, изтъкна тя.