Всеки навик съществува в мозъка ни, но не сам по себе си, а във връзка с определен контекст, в който е формиран и в който го използваме.

Самото понятие „контекст“ се отнася към всичко, което ни заобикаля: вещи, хора, време и т.н. Често контекстът, наситен със стари сигнали, е препятствие по пътя към промените.

Например, няколко пъти похапвате бисквити на бюрото в офиса – и това е! Сега мозъкът ви периодично (особено при стрес) ще ви тласка към хапването на бисквити, докато работите.

Или вие сте свикнали да ходите в определена спортна зала при конкретен треньор. Той си е тръгнал. И това е, вие преставате да тренирате. Понякога нашият обичаен контекст така плътно е пропит със стимули за вредни навици, че борбата с тях може да изисква доста усилия.

А добър пример за контекст може да бъде покривката: слагате покривка на масата и започвате да се храните, след това махате покривката. Няма покривка – няма и желание за ядене.

Ефективен начин да промените навиците си е чрез преместването на друго място, където контекстът е до такава степен нов, че старите стимули физически ги няма, предава "Профит". Именно поради това е по-лесно да отслабнете на ново място.

Нашите навици по своята същност са шаблони, в основата на които лежи сигнал (стимул) и отговорът му. Изчезне ли сигналът – изчезва и отговорът. Промяната на контекста може да помогне да отслабите действието както на позитивна, така и на негативна среда.

Поради това преместването на друго място не само помага да се избавите от вредни навици, но и може да доведе до появата на полезни, добри навици.

Не разваляйте своята рутина. Отстъплението от правилата е възможно само при друг контекст. Ако обаче се стремите да избягвате всички стимули на своите вредни навици, рискувате да влошите ситуацията.

Знаете, колкото повече се пазите от дадено поведение, толкова повече то се превръща в мъчение и в един момент поддавате.

Трябва да тренираме и създаваме своите навици в контекста, в който ще ги прилагаме. В колкото повече контексти ние практикуваме даден навик, толкова по-силно той се запечатва в мозъка ни и толкова по-нисък е рискът да го загубим.

Практикувайте своите позитивни навици навсякъде и по всяко време. Не забравяйте, че смяната на контекста може да доведе до загубване на добрия навик.