На 10 декември 2020 започва Ханука - еврейският празник на светлината в най-тъмните дни на годината. Ханука е време за благодарност за едно чудо, описано в Библията, и спасението на евреите.

На Ханука се пали една основна свещ, наречена шамаша, която заема централно място и пази светостта на ханукията от оскверняване. С шамаша се палят останалите свещи, съответстващи на поредния ден от празника. В чест на празника във всеки еврейски дом се поставя ханукия на прозореца, а на децата се раздават подаръци и лакомства. Така всички евреи по света почитат чудото, случило се през 3597 г. от еврейския календар или през 165-167 г. преди новата ера.

Празникът е с исторически характер. Древен Израел се намирал под елинска власт. Тогава управлявала династията на Селевкидите, а на евреите било забранено да живеят по законите на Тората. Службата в Храма била забранена, а светлината от менората - ритуалния седемсвещник, угасена и осквернена. Преданите на Тората евреи под предводителството на Йехуда Макабей се вдигнали на въстание. Малкото на брой въстаници успели да победят многобройната войска. Когато влезли в осквернения храм, те трябвало да запалят отново светлината, но намерили една малка стомничка с осветен зехтин, който можел да гори само един ден. Тогава станало чудото - светлината горяла в свещника цели осем дни, колкото били нужни, за да бъде приготвено ново, осветено масло. Затова и до днес евреите честват героичния подвиг на освобождението от робството и разказват историята на чудото.

Подобно на християнската Коледа, Ханука е семеен празник. Той е особено популярен сред децата, защото получават подаръци и лакомства в продължение на 8 дни. По време на тържествата се изпълняват специални празнични песни. Консумират се предимно ястия, приготвени в растителна мазнина, напомняща за ритуалното масло в Храма. Най-разпространени са картофените палачинки „латкес“ и поничките с пълнеж от сладко „суфганиот“.

Традиционният поздрав за празника е "Хаг Ханука Самеах!"