На много места може да има водни режими, ако не вали сняг и тази зима. Това съобщи в сутрешния блок на Нова тв министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Той посочи, че в момента Черноморието е на дневен ред.  52-та язовира, за които държавата отговаря, трябва да се управляват изключително разумно, така че да се използват за питейно-битови нужди. Земеделските са в много лошо състояние.

„Ако тази зима не вали сняг, следващата година ще имаме огромни проблеми. И ще се окаже, че начертаният план за водите ще бъде неприложим. Имаме проблеми с много земеделски язовири. Проблеми има сериозни и с Камчия. Тя дава и на Северното, и на Южното Черноморие. В момента язовир Камчия има 60 млн. куб. метра. Според вас за колко месеца ще стигнат те?”, попита Димитров.

Той коментира е темата с откритите 100 тона загробени пестициди. Откакто станах министър, тези отпадъци вече са 1000 тона. Станах министър, и се оказа, че има проблем с водата. Тези пестициди са събирани още от 80-те години, а през 90-те години са закопавани в земята. За това е отговаряла цялата държава”, заяви министърът. И допълни, че са необходими 10 млн. лв. за решаването на този проблем. Част от пестицидите са близо до реките. Въпреки че са стари, те са изключително опасни. Намесата на прокуратурата е навременна. Те ще бъдат изнесени в чужбина и там ще бъдат унищожени, каза Емил Димитров.

Относно темата с промяна на Конституцията, министърът бе категоричен, че не е нужно тя да бъде радикална.

Премиерът отговори на очакванията на хората. Ще се стигне до създаване на Велико Народно събрание, но никой не може да прогнозира какъв ще бъде резултатът накрая. И кой ще се грижи за държавата през това време. Няма как да се угоди на всички”, посочи Димитров.

И допълни: С удоволствие бих дал поста си на следващия, като знам какво му предстои. Ресорът, за който отговарям, е огромен. Подозирам, че който седне на мия стол, ще се чувства като медиците, които ги бият всеки ден, но те все пак трябва да ходят на работа.

Относно наборната военна служба, той е на мнение, че ако се вдигне заплатата на 3000 лева, ще трябва да се прави конкурс, за да се избере кой да влезе.