Правосъдният министър Данаил Кирилов днес е подал оставка след разговор с премиера Бойко Борисов. Това съобщиха от  правителствената пресслужба. 

Решението на премиера дали да я приеме ще бъде взето след разговори с коалиционните партньори, се уточнява в съобщението.

Данаил Кирилов бе един от министрите с най- спорни качества. В социалните мрежи той е популярен с прякора Барни Ръбъл, а изказванията му по различни теми , често се превръщат в тема на карикатури и вицове. 

Само преди месец премиерът Бойко Борисов забрани публично на  Кирилов да пише във Фейсбук по време на заседание на Министерски съвет.

Забраната бе наложена след скандален пост във Фейсбук,  в който Кирилов се опита да осмее акцията на Христо Иванов на плажа в "Росенец" , наричайки го Спонд Боб Квадратни гащи. 

Това е и поредната оставка в Министерството на правосъдието. Кирилов зае поста след оставката на Цецка Цачева, която напусна заради "Апартаментгейт". Към него имаше критики още по време на процедурата за избор на нов главен прокурор, когато той отказа да внесе друга кандидатура. Кирилов беше и първият член на правителството, след премиера Бойко Борисов, който обяви, че ГЕРБ работят по нова Конституция от 2015 г.

 Кирилов внесе и проект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс за т.нар. трима големи - председателите на Върховния Административен и Касационен съд, и главния прокирор. С тях се предлагаше въвеждане на процедура за временно отстраняване и предсрочно прекратяване на правомощията им. При представянето на законопроекта в Министерството на правосъдието се оказа, че много от присъстващите изобщо не са запознати с предложенията и настояха за още едно обсъждане - на 24 юни. Предложенията за промени срещнаха критика още по време на кръглата маса, макар и "на пръв прочит". След внасянето им от 10 неправителствени организации реагираха с писмо, в което написаха, че в идеите има "смразяващ ефект".