Миналата година грипът при децата протече изключително тежко. Детските отделения баха препълнени. Затова е важно, който има желание, да се ваксинира срещу грип, в това число - и децата. Това заяви в ефира на "Събуди се" педиатърът Пламен Масларски. Той допълни, че децата не се нуждаят от медикаменти, за да се засили имунитетът им, а от спорт, игри на открито, сън и правилно хранене. Важно е и да се избегнат и стресови ситуации.

Д-р Масларски коментира и повишаването на заболеваемостта от коронавирус сред младите. Според него то се дължи предимно на по-широкото тестване и по-активен социален живот, но няма рязък скок сред децата. Няма и достатъчно наблюдения дали в действителност те карат вируса по-тежко.

"Едно из изследванията показва, че 72% от малките деца повишават температура над 40 градуса. Голям процент от тях имат диария и стомашни проблеми. Но това проучване е направено сред много малко хора. Виждаме, че здравната ни система не е натоварена от млади хора с коронавирус, сега, когато децата отново са в забавачките", коментира той.

Специалистът препоръчва да не се дават медикаменти на деца, които нямат слаб имунитет, а при първи симптоми те да бъдат спрени от детска градина. Ваксинацията срещу грип, според него, е важна за всички рискови групи.