Хоспитализираните пациенти в София към момента са 425 души. Изненадващо, един от тях е отказал болнично лечение. Това заяви директорът на РЗИ София д-р Данчо Пенчев по време на брифинг на НОЩ.

До края на деня се очаква местните здравни власти да издадат заповед, с която разпореждат на лечебните заведения в столицата да обезпечат с персонал Ковид-зони. Бройките ще бъдат съобраздени с капацитета и възможностите на лечебни заведения, заяви Пенчев. Ще бъдат разширени 19 болници, като хоспитализацията трябва да се случва при точно определени правила. 

"Не трябва да се преекспонира клиничната симптоматика", заяви д-р Пенчев.

Той съобщи, че в момента с коронавирус са диагностицирани 114 ученици и 49 учители в София. Под карантина са поставени 3 396 възпитаници на столични школа и 49 от преподавателите им. 

В детските градини положителните проби са 7 при малчуганите и 26 при персонала. Карантинирани са 392 деца и 51 служители на забавачките. 

През последните няколко дни РЗИ е извършило 41 проверки в завадения в София. Съставени са 14 акта за неспазване на противоепидемичните мерки. Само за последните 2 дни са проверени и 77 заведения за хранене, като санкционираните обекти са 20.