Скочили са цените на почти всички основни продукти и услуги, за които обикновено туристите плащат, когато са на лятна почивка. Без това да изненадва никого, през Лято 2022 ще трябва да отделим повече бюджет не само за нощувките. През настоящия сезон ще плащаме повече за баничка с кафе, царевица от плажа, сладолед или коктейл. По-скъпа ще ни излиза вечерята в  непретенциозно заведение или ресторант. Цените са се променили и за нощувка в семейната къща и all inclusive хотелите.

Проверка на медията ни сочи, че кафе започва от 1лв., царевицата вече струва 3-3,50лв., питиетата в някои плажни барчета са скочили, а стойността на храната в капанчетата варира. Нощувката коства между 20 и 100лв. на легло в зависимост от условията.

Не навсякъде обаче цените са „стряскащи“, каквото масовото схващане повелява. В редица заведения и хотели поскъпването е символично и неспекулативно – пропорционално на разходите на собствениците. А ако бюджетът ви позволява по-евтина почивка – има как.

Наталия Стоянова, собственик на малък хотел в Китен, разказва пред наш репортер, че увеличението в консумативи, ток и такси е осезаемо за бранша им.

„След трусът през 2020 година, лято 2021 беше значително по-успешно за нас. Такъв наплив не помним от десетилетия. Интересът към нашенското море помогна за баланса на ценовия стандарт, който пандемията занижи“, коментира тя.

Добавя, че макар бизнесът им да не е голям, те също са усетили на свой гръб удара на инфлацията.

„Всичко необходимо, за да поддържаме хигиенните стандарти, е със завишена цена – препарати, прахове, санитарни пособия. Въпреки това сме решили да не качваме цените ударно, защото имаме дългогодишни клиенти, които не искаме да губим“, допълва Стоянова.

В курортното градче активния сезон ще посрещне туристи с оскъпяване на някои от удоволствията, разказват ресторантьори.

 „Този сезон наемът на заведението ни е три пъти по-висок. Знаете какво се случи с цените на промишления ток. Работим от дълги години на това място, но лято 2021 ще бъде предизвикателство. Завишили сме цените и пак не сме сигурни дали ще успеем да покрием разходите си“, споделя Кръстина, която от 14 лета е наемател на плажен бар.

За едно обаче ангажираните в бранша са категорични:

„Този сезон наистина трябва да бъдем търпеливи един към друг. Нека туристите разберат, че оскъпяването не е наша прищявка. То е необходимост, за да оцелеят бизнесите ни“, заключва Наталия и призовава почиващите да бъдете внимателни, защото не места може да попаднат на спекула.

На фона на това справка на медията ни във водещи платформи за резервация на почивка сочи, че между 70 и 80% от офертите вече са резервирани. Към този момент да успеете с откриването на бюджетно предложение все още е възможно,  но може да ви отнеме повече време.

Снимки на цени, предоставени от читател: