България е сред страните в Европа, в които разликите в заплащането между мъжете и жените са най-значими. Анализ на международен сайт за сравнение на заплати показва, че у нас господата получават от 28 до 30 процента по-високо възнаграждение в сравнение с дамите. Същата е ситуацията в Полша и Словакия. Хърватия и Словения пък са страните с най-малка разлика – средно от 10 до 11%.  

Разликата в заплащането между мъжете и жените е постоянен проблем в световен мащаб. Почти навсякъде по света средната заплата на мъжете е по-висока от тази на жените. Това до голяма степен се дължи на факта, че жените обикновено работят в професии с по-ниско заплащане. Разпределението на жените по отношение на границите на индивидуалната заплата значително се различава от това на мъжете. Докато значително по-висок процент от жените извършват работа, попадаща в групата с най-ниски доходи, в същото време, в сравнение с жените, по-висок процент от работещите мъже извършват работа, за която получават най-високата заплата на пазара. Донякъде причината за това е, че само малка част от жените заемат топ мениджърски позиции, показва още изследването.

Каква част от работещите жени достигат най-високото ниво на доходи в страната си?

Само около 6% от всички заети жени са сред топ десет на най-високоплатените служители. За сравнение 13% от работещите мъже попадат в тази група. Paylab проследява заплащането на жените, които работят в държави, в които Paylab присъства чрез локални сайтове за сравнение на заплатите. Словения е с най-голям процент жени в сегмента с най-високо заплащане (8%).

Според наблюденията на експертите, да имаш мениджър мъж е два пъти по-често срещано, отколкото да имаш мениджър жена. Естествено, ръководните позиции получават по-добро възнаграждение. 

До голяма степен причината се корени в това, че в исторически план жените не са имали толкова добри условия за кариера, колкото техните колеги мъже. От друга страна, работодателите често се сблъскват с факта, че жените не са толкова заинтересовани от тези позиции, колкото мъжете. Например, работещите майки са склонни да избягват по-високо платените ръководни позиции, които са емоционално изискващи и времеемки и трудно се комбинират със семейния живот.  

Интересно е, че намираме разлики дори когато сравняваме заплатите в най-високия сегмент на най-добре платените жени и техните колеги мъже. Средно възнаграждението на тези жени достига само 78% от средната заплата на най-високоплатените мъже. До голяма степен това се дължи на факта, че жените много по-често заемат ръководни длъжности в по-малко прогресивните отрасли на икономиката като администрация и нетехнически позиции, което също оказва влияние върху цялостната статистика, посочват от сайта.

Изборът на професия и амбициите за кариерно развитие имат най-голямо влияние върху заплатите

За жените изборът на професия оказва най-голямо влияние върху техните заплати, тъй като всяка позиция има определена стойност на пазара на труда. В днешно време не е необичайно жените да изградят кариера на добре платени длъжности. Въпреки това все още е факт, че повечето жени работят на позиции с по-ниско възнаграждение.  

Това обикновено са професии като асистент, рецепционист, медицинска сестра, счетоводител, обслужване на клиенти, поддръжка на клиенти или специалист човешки ресурси, учител, сервитьор, асистент в магазин, социален или административен работник.

15% от всички заети жени получават възнаграждение в най-ниския сегмент. За разлика от тях само 7% от мъжете попадат в сегмента с най-ниско платените служители. Сред наблюдаваните страни най-голям дял на жените в сегмента с ниски доходи има в Словакия (18 %), Чехия (16 %), България (16 %) и Финландия (16 %).