Огомен спад е отчетен в производството на тютюневи изделия на годишна база, това показва последния доклад на Национален Статистически институт, разглеждащ индекса на промишленото производство през януари 2018. 

Най-големи намаления на годишна база за отчетени при производството на тютюневи изделия - с близо 40%. Месечното свиване на производството в сектора намаля до 0.5% след спадове от -4.8%, -2.4% и -9.8% през последните три месеца на миналата година. 

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 28.8%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 28.3%, производството на превозни средства, без автомобили - с 25.2%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 20.8%. 

На годишна база ръст на промишленото производство се наблюдава в преработващата промишленост - с 10.3%, а спад е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 8.7%, и в добивната промишленост - с 4.6%. Спад има при производството на облекло - с 9.8%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 3.9%. 

През януари 2018 г. индексът на промишленото производство нараства с 0.3% спрямо декември 2017 г. и с 3.5% спрямо година по-рано. Наблюдава се увеличение спрямо предходния месец в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.9%, и в преработващата промишленост - с 0.3%, а намаление е отчетено в добивната промишленост - с 0.3%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост на месечна база е регистрирано при производството на превозни средства, без автомобили - с 25.6%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 10.3%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 6.9%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти и производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - по 5.4%.

Отявлен спад спрямо декемрви 2017 има при обработката на кожи, производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - със 7.6%, производството на химични продукти - с 4.5%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 3.9%, производството на облекло - с 3.4%.