Това са домати гиганти, а не мутанти, казва кметът на Белозем Иван Тачев и бързо къса два от градината. Единият "закова" на килограм и 84 грама в кантара.

"Семето е от баба ми, която отдавна не е между нас. Произвеждаме си го поне от 50 години. Истински български сорт, устойчив на нашия климат. Няма грам тор. И ето го резултата", сочи той към лехите.

 

Тачев редовно публикува в социалната мрежа собственото си производство, а десетки му пишат: "Кмете, от теб салатата, от нас ракията". Този домат изобщо не е кисел, имаш чувството, че ядеш пъпеш. Той е розов на цвят, сладък, месест и не е воднист. "Преди време нарочихме семето и взехме друго от магазина. Нищо не излезе от него и още на следващата година се върнахме към нашето", допълва леля Петя, майката на Тачев, който 4 мандата управлява едно от най-големите села в Пловдивско, пише 24 часа

Миналата година приятели от Бурса гостували на кмета в Белозем. Като опитали доматите му, веднага поискали семе. "Дадох от него и на друг близък от Словения - Мирослав. Вече четвърта година си произвежда, но в оранжерия", хвали се Тачев. Майка му казва, че искат редовно поливане поне през ден и колтучене.

Единствено наесен разхвърляли оборски тор в градината. Не можело обаче да не ги пръскат срещу мана и вредители. "Всичко си произвеждаме за лична консумация - зелен фасул, картофи, патладжани, чушки, сладка царевица", изтъква кметът. В същото време хубавите розови домати по пловдивските пазари са между 4,50 и 5 лева. В хипермаркетите същите вървят 2,19 лв.