С шест месеца затвор и 300 евро глоба е заплашен всеки българин, който влиза в Гърция със спрей, палка, бухалка или нож, без значение от дължината на острието му, пише в. "Телеграф". От началото на лятото случаите на арестувани със забранени предмети нашенци в южната съсетка са зачестили, признаха от Министерство на външните работи.  "Има поне двама-трима задържани за седмица, основно през уикендите", споделиха от там.

Всички закопчани нашенци са заплашени с половин година престой зад решетките и парична санкция.

"Забранени в Гърция са ножове от всякакъв вид, включително такива с острие под 7 сантиметра. Отделно шофьори и пътници нямат право да превозват спрейве, метални боздугани, бухалки, нунджако с верига или въже, копия, мечове, ками, щикове, лъкове, арбалети и полицейски палки, както и имитации на огнестрелни оръжия, ако могат да бъдат превърнати във функциониращи", категорични са от външното ни ведомство.

В южната съседка всеки пътник има право да внася до 4 стека цигари, 10 литра твърд алкохол, 110 литра бира и 90 литра вино. За разлика от Гърция, в Турция контролът е суров. Там всеки влизащ има право да внася до литър с алкохолно съдържание над 22% и до два литра с алкохолно съдържание под 22%. Повече от литър алкохол е забранено да се вкарва и в Сърбия. Отделно там нашенци не могат да отидат с два парфюма, а само с един, и с до 200 цигари. Румънците пък държат бъ;гарите да внасят в страната им до 800 къса папироси, което се равнява на 4 стека. В противен случай следва арест.