През 2018 година продължава тенденцията на ръст в пазара на имоти в Пловдив по всички параграфи - разрешителни за строеж, пуснати в експлоатация жилища, цени, търсене. Единствената разлика е, че тези ръстове се забавят постепенно.

Продавачите доминират пазара, а това води освен до повишение в цените на имотите, така и до нова тенденция - сериозен ръст в продажбите на "зелено". Статистиката сочи, че над 90% от продажбите на имоти в Пловдив, се сключваха във фаза преди акт 16, а някои правят покупка дори на "тъмнозелено" /преди акт 15/.

Дисбалансът на слабо предлагане и пиково търсене връща на мода покупките на "зелено", а цените на този род имоти, със срок на завършване до две години, са се повишили значително, като се приближават застрашително до тези на готовите имоти.

Четете още: Броим 2600 за квадратен метър за апартамент, чийто строеж не е започнал

Профилът на купувача за 2018 година е динамичен и разнороден, търсенето е голямо и е подпомагано от банките, които от 2016 година не дават почти никакви лихви по депозитите.

Наблюденията са, че спестени средства било то от работа в чужбина, депозити или от продажба на свои имоти в други региони, се наливат в нашия град предимно с инвестиционни намерения. Въпреки това основен дял от търсещите са на възраст 25 - 35 години - хората, които купуват своя първи дом, както и от нуждаещи се от по голямо жилище с оглед на нарастване на броя лица в семействата. Този профил на купувачите и пазара очерта Валентина Маринчешка от "Явлена".

Ниският обем на завършваното строителство, което изоставаше, зад търсенето на имоти, инициира повишение на цените с около 15%-20% средно.

Погледът на купувачите се насочва и към близките села в радиус 15 км, като разликата с предишните години е че сега се търсят готови имоти, а не терени за строеж. Хората просто реновират стари къщи и ги приспособяват за свой дом. Извънградския живот има своите негативи, но пък от финансова гледна точка е далеч по-рентабилно. В близкия периметър на Пловдив могат да бъдат открити имоти за 20-30 хиляди евро - сума, с която е невъзможно да станеш собственик в Пловдив. От друга гледна точка обаче имотите в Родопската яка също започнаха бързо да увеличават цена и да се приближават близо до цените в крайните квартали на града. 

Търсене на парцели в града и в непосредствена близост до него е от инвеститори с цел на застрояване на комплекси или редови къщи. Тристайни апартаменти с две спални са сред най-търсените. Фокусът е предимно върху жилища за собствено ползване, но не са и малко тези, които закупуват жилище с инвестиционна цел - отдаване под наем. Гаражите също са апетитни имоти не само за ползване, но и за натрупване не дивиденти. 

С 19% са нараснали продажбите на имоти в Пловдив и региона през първото тримесечие на 2018 година, спрямо същия период на миналата 2017-та. Тези данни бяха изнесени на бизнес форум на имотния бранш, който се проведе днес в Пловдив.