В пика на строителство и сделки с имоти в Пловдив, цените на апартаменти на зелено удариха тавана. Предвид устойчивата тенденция по застрояване на всички свободни зелени площи в града, се очакваше пазарът да се пренасити, но търсенето очевидно отговаря на предлагането, а това изтрелва цените в орбитата или в цифрови изражения - над 2400 лева на квадратен метър, и то дори без да има готови строителни книжа, без дори да е осъществена първа копка.

Рекордът се държи от бъдещия жилищен комплекс на мястото на разрушената бирена фабрика на "Каменица". Жилище на 15-тия последен етаж на най-високата сграда от ансамбъла държи рекордна цена от над 2 милиона лева за 531 квадрата или €1887 за квадратния метър. Според план скицата за разпродаване на апартаментите различните по големина имоти се търгуват на вариращи цени, като цифрите на квадрат растат пропорционално спрямо големината на площта, което е странно решение. Обичайно по-малките жилища излизат по-скъпо на купувачите. Брокерите на модерния комплекс, разполагащ с крафт пивоварна в задния двор, търсят средно над 1300 евро на квадратния метър като предлагат над 70 различни по квадратура жилища. Всички апартаменти се предлагат за продажба необзаведени, на шпакловка и замазка. 

Отделно се продават и паркоместа в подземния паркинг на комплекса за 13 000 евро бройката. Дали обаче са осигурени места за автомобилите /без допълнителни инвестиции/, както е по законови регламенти, не става ясно.

Честно пренебрегван факт е ежемесечната такса за поддръжка на всички вътрешни и забележете външни части на комплекса. Озеленяване, сот, камери, ток, почистване, други комуникационни инсталации, заплати на персонала и още съществени подробности по стопанисване на затворения комплекс могат да легнат по 100 лева на домакинство до живот.

Към момента няма нито един желаещ да се раздели с такива пачки евро, за да стане новодомец, но пък тепърва ще следим колко българи са добре платежоспособни, за да си позволят подобен лукс. За справка, очевидно нашенци се справят добре, защото статистиката сочи, че 91% от домакинствата живеят в собствено жилище. 

Вече е ясно кога комплексът ще бъде завършен - акт 14 се очаква през идните май или юни тази година, а финалът за рязане на лента е насрочен за май 2020 година. Тоест целият комплекс от блок на 16 етажа и три по-ниски сгради ще трябва да бъде построен за точно 3 години. 

Колкото и завишени да ви се струват цените, те не са прецедентни за пазара на имоти в Пловдив. 

Луксозна пететажна жилищна сграда, чийто акт 16 се очаква през пролетта на 2020 година, предлага основно тристайни и четиристайни апартаменти за по 1200 евро квадратът. Локацията, според първоначалното обявление на етап предварителна продажба, е в центъра на Пловдив – в тиха улица в близост до „Пеещите фонтани“, Медицински университет, Мол Марково тепе и парк Бунарджика.

Така бъдещият дом на харесалия кооперацията, чийто строеж се очаква да започне в началото на 2018 година, ще излезе между 120 и 180 хил. евро за жилище с две спални и забележителните над половин милион лева за четиристаен апартамент на последния етаж /228.12 кв. м. за 274 хиляди евро/. В цените отново не са включени гараж или пък мебилировка, жилищата ще се предават на шпакловка и замазка. 

Междувременно на фона на няколко безпрецедентни по стойност оферти, цените на имотите в Пловдив на зелено варират средно между 500 и 850 евро квадрата. 

Паралелът е между новоизграждащи се комплекси, тухлено строителство. Двустайни и тристайни апартаменти (720 Евро на кв.м.) се предлагат в малка бутикова кооперация в кв."Каменица" 2, в близост до стадион Ботев и Аграрен Университет. Домове в сграда до Бунарджика търсят купувачи на цена от 850 евро квадратът. 

Имотите около Панаира в началото на "Кършияка" варират също между 630 и 850 евро за кв.м., а най-ниска традиционно е цената на новите жилища в ЖР Тракия. Апартаментите от 100 квадрата, ситуирани в нови сгради на Гладно поле, с хоризонт за изграждане до 2019, се търгуват на зелено за по-малко от 100 хиляди лева. 

Логично, половината от апартаментите там са вече резервирани. 

Жилищния фонд, сделките и новите имоти в Пловдив

В градовете в област Пловдив има 323 357 жилища. Най-силен ръст от цяла една пета при сделките с имоти за последното тримесечие е регистриран именно в Пловдив и Бургас /19.93 и 20.26/. Общият брой на сделките на национално ниво за периода от 1 януари до 31 март достига 41 333 броя спрямо 37 061 за година по-рано.

Почти всяка трета сделка с недвижимост у нас (31.01%) е осъществена в четирите големи града – София, Пловдив, Варна и Бургас.

Данните още сочат, че в Пловдив в рамките само на 90 дни в експлоатация се въвеждат над 300 нови жилища. Борбата е голяма, а сделките нестихват. Остава да видим докога пазарът ще удържи сегашните си правила, диктувани от урбанизация и поголовно застрояване.