Десетки имоти в центъра на Пловдив, обявени за продажба за баснословно суми, пустеят. Става дума за офис площи, магазини, хотели, заведения и дори промишлени помещения. 

Голяма част от бизнес имотите стоят вече с години на пазара, но противно на логиката цената им не пада, а се увеличава. Вероятно собствениците разчитат, че ще се появи точния купувач, но това изглежда твърде наивно виждане. 

Изглежда сякаш част от имотите са обявени в последните години на пазара просто заради високите покупни цени. Някои пък станаха жертва на ковид пандемията и фалиране на различни бизнеси. 

Цените на тези имоти обаче изглеждат баснословни. Например магазин 200 квадратни метра на Главната улица се търгува за 1,4 милиона или 6945 евро за кв.м. Към момента магазинът функционира под популярен бранд за микс от най-различни марки дрехи и обувки. 

Други актуални обяви за магазини в центъра на града са оферирани за 140 000 евро /41 кв.м. площ/, 220 000 евро /80 кв.м. площ/, 360 000 евро /125 кв.м. площ, обектът е на Главната/, 528 000 евро /240 кв.м./. Цените варират средно между 2500-3500 евро за кв.м. На фона не само на нормалните заплати у нас, но и на печалбите на дребния и среден бизнес, такива цени са непосилни са мнозина. 

Четири офис помещения в центъра на Пловдив с площи между 250-330 кв.м. се продават на цени от 500-600 000 евро или средно около 2000-2200 евро за кв.м. Почти всички от тези имоти са празни. Наемният пазар на офис площите показва много лошо представяне, което доведе и до отлив на инвеститорите, съответно желание за препродажба на такива активи. До тук се стигна след влизането на опцията за работа от вкъщи, наложена през пандемията, а и поради изискванията за офис площи на големите компании, които разполагат с нужния ресурс за плащане на скъпи имоти в центъра на града. 

Все по-слаб пазар на офис площи у нас! Въпреки това инвеститорите продължават да строятВ Пловдив има няколко стари бизнес сгради на пазара, които се продават от години без успех

Има и по-евтини имоти, но те обикновено се продават от частни съдебни изпълнители, банки и НАП, след като са станали заложници на дълговете на последните си собственици. Такъв е случаят със сграда с РЗП 1200 кв.м., разположена на ул. "Княз Богорди" в кв. "Капана", която се продава за 1,17 млн. евро или 953 евро за кв.м., което е рекордно ниска цена спрямо останалите оферти в центъра. В нея има ресторант, офиси и един апартамент. 

Заради фалит: Банка пусна за продажба къща в Капана за 2,3 млн. лева,В нея има ресторант, три големи офиса и мезонет

Няколко ресторанта и хотела в Пловдив стоят сред обявите за имоти от години. Цените им не просто не падат, но и се покачват поне с процента на общ растеж на цените на пазара, който последните години пада. Същото важи за няколко големи търговски сгради, една от които на ул. "Иван Вазов", както и складови помещения в района на Централна гара.

Голяма част от тези имоти не просто се продават, но и от години пустеят. Дали с изчерпването на лимита на възможностите за застрояване поне в централните части на Пловдив, тези имоти в един момент ще станат обект на сделка и на каква цена, предстои да видим.