Над 16% са свободните офис площи в София към края на първото тримесечие на 2023 година. Данните са показателни за пазара на офис площи в цялата страната, тъй като в столицата бизнес развитието е най-интензивно. 

Макар за Пловдив да няма точни данни за пазара на офис площи, офертите са многобройни, а пустеещите площи дори само на пръв поглед също. Логично, през последните няколко години няма и никакви нови големи проекти за офис сгради, единствените нови площи са в смесени сгради, макар че и там инвеститорите се насочиха към увеличаване на обема на жилищните части. 

Ковид пандемията подпомогна процес, започнал и по-рано у нас. На първо място вкара като норма хоум офиса и дистанционната работа. Все повече фирми, чиито служители работят предимно на компютър, позволяват работа от дома и дори я внедряват като част от работната схема.

От друга страна по време на пандемията бяха замразени и доста строителни проекти. Няколко големи офис сгради в града се продават от поне 2-3 години без никакъв резултат. Те обаче са и стари и морално остарели. От друга страна към премиум и клас А площи има далеч по-голям интерес, а в новите сгради наематели се намират. Такива са основно аутсорсинг и IT фирми. 

Пазарът на офиси в София също се движи на две скорости, като проектите в първокласния сегмент се представят значително по-добре от останалия пазар. Новите площи в столицата достигат почти 42 000 кв.м през първото тримесечие на 2023 г., надхвърляйки средната квадратура за този период през последните 5 години. Това показва желанието на инвеститорите да наваксат в сегмента, който беше в застой през последните няколко години. 

Дори с хибридния работен модел някои компании увеличават площите си и това увеличава експанзията и предварителните заявки и общото търсене на бизнес площи. Въпреки тази положителна тенденция, подновяването на договорите и сменянето на локацията на вече съществуващи офиси все още формират преобладаващата част от наемането на подобни площи, което води до умерено нетно усвояване – 10 848 кв.м. през първото тримесечие.

Нарастващото търсене на "коуъркинг" /споделено/ пространство е друга забележителна пазарна тенденция. За да отговорят на предпочитанията на наемателите, все по-голям брой офис сгради включват гъвкави офис решения. В началото на 2023 г. предлагането на коуъркинг и обслужвани офис площи в София надхвърля 61 000 кв.м, като още 11 500 кв.м. са в процес на разработка.

Обслужван офис е офис сграда, която предоставя напълно обзаведени работни пространства, услуги за управление на сградата и допълнителни съоръжения, като принтери, общи стаи за почивка, заседателна зала и интернет връзка.

За разлика от коуъркинг сегмента, секторът на дългосрочното отдаване на офис площи се стеснява, поради анемичния старт на нови проекти. Процентът на незаетите площи в офис сгради клас А и Б в София се движи около 16% и се очаква да остане стабилен в обозримо бъдеще.

Покачващи се наеми, констатира анализ на Cushman & Wakefield. 

Инфлационният натиск рефлектира в ръст на наемите във всички сегменти на пазара на офиси. Премиум локациите в централния бизнес район на София са с наем от 16 евро/кв.м, а наемите на клас А офиси по главните пътища достигат до 15 евро/кв.м. Наемите на офиси от клас B също леко се повишават до 9-10 евро/кв.м. Таксите за офис услуги бяха стабилни в диапазона 3-4 евро/кв.м на месец, достигнати в края на 2022 г.